Automobilist gemiddeld 300 euro per jaar meer kwijt aan woon-werkverkeer

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Werknemers die met de auto naar het werk moeten, zijn op jaarbasis 300 euro meer kwijt dan voor de coronacrisis. Ondanks de hoge benzine- en dieselprijzen, willen werkgevers hun werknemers hier niet voor compenseren. Dit meldt NU.nl. 

Jaarlijks maken Nederlanders zo’n 15.000 kilometer met de auto. Bijna 70 procent daarvan is woon-werkverkeer. UnitedConsumers keek naar de liters, het gemiddelde verbruik en de huidige brandstofprijs en stelde vast dat automobilisten gemiddeld zo’n 300 euro per jaar extra kwijt zijn. 

Thuiswerken

Volgens werkgeversorganisatie AWVN was dit een groter probleem geweest als thuiswerken niet tijdenlang de norm was. Ongeveer de helt van de werkenden kan thuiswerken en de verwachting is dat werkgevers hun werknemers ongeveer twee thuiswerkdagen blijven geven.

Reiskostenvergoeding

AWVN denkt niet dat er een compensatie voor de extra kosten komt, mede omdat werkgevers misschien wel meer dan werknemers last hebben van de stijgende prijzen. De reiskostenvergoeding van 0,19 cent per kilometer blijft tot 2024 gehandhaafd, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Daarna gaat de belastingvrije vergoeding waarschijnlijk naar 0,23 cent per kilometer.

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky