Toyota schroeft productie terug vanwege verminderde aanvoer onderdelen

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Autofabrikant Toyota ziet zich genoodzaakt de productie in Canadese fabrieken terug te schroeven. De aanvoer van onderdelen stokt "vanwege Covid-19, extreem weer en de aanhoudende protesten van Canadese vrachtwagenchauffeurs". De productie wordt er zeker voor de rest van de week stilgelegd. Ook Ford produceert minder auto's als gevolg van de protesten.

Meerdere belangrijke grensovergangen met de Verenigde Staten zijn geblokkeerd door de Canadese demonstranten, die al ruim anderhalve week actievoeren vanwege het coronabeleid van de regering van premier Justin Trudeau.

Canadese en Amerikaanse ondernemersorganisaties vroegen de demonstranten eerder deze week al een einde te maken aan een protest op de brug die de Canadese provincie Ontario verbindt met de Amerikaanse staat Michigan, omdat deze route cruciaal is voor forensen, toeristen en vrachtverkeer.

Ook Ford heeft de productie volgens The New York Times in één Canadese fabriek al stil moeten leggen, elders in het land is de productie teruggeschroefd. Honda wacht waarschijnlijk hetzelfde lot. De Amerikaanse krant schrijft dat zowel Toyota als Honda met krappe voorraden werken en daarom zeer regelmatig afhankelijk zijn van nieuwe leveringen.

"Blokkades en illegale demonstraties zijn onaanvaardbaar en hebben een negatieve impact op onze bedrijven en fabrikanten", zei Trudeau deze week in het parlement. "We moeten er alles aan doen om ze te beëindigen." Ook het Witte Huis beloofde de situatie "goed in de gaten te houden".

In de autofabrieken van Toyota in Ontario wordt onder meer de nieuwe Toyota RAV4 geproduceerd.

Door: ANP