Kabinet stelt 13,5 miljoen euro beschikbaar voor subsidieregeling e-trucks

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Transportondernemers die komend jaar een e-truck willen aanschaffen, kunnen vanaf 1 juni gebruikmaken van de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET). Dat heeft staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Met de regeling kunnen bedrijven 40 procent van de meerkosten voor de aanschaf van een e-truck vergoed krijgen. Dit meldt Nieuwsblad Transport.

Het kabinet stelt in 2022 een bedrag van 13,5 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. Bij een gemiddeld subsidiebedrag van 45.000 euro per truck kunnen daarmee 600 e-trucks aangeschaft worden. Ook voor de jaren daarna wil het kabinet de subsidieregeling invoeren. Zo zal er in 2023 14 miljoen euro beschikbaar komen en weer een jaar later loopt dit bedrag op 21 miljoen.

Transportbedrijven hebben steeds meer keuze

Volgens Van Weyenberg zijn er de afgelopen jaren steeds meer vrachtwagenproducenten die emissievrijvoertuigen produceren. "Het is niet langer noodzakelijk om een bestaand voertuig om te bouwen, maar ondernemers die dit wensen kunnen een nieuw emissieloos voertuig bij de plaatselijke dealer aanschaffen", zo laat hij weten. 

Door: Nationale Transportgids
Beeld: DHL /Volvo Trucks 

Lees ook: DHL: na bestelauto's nu ook elektrische vrachtwagens op de weg