Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VNA waarschuwt voor vuilere wegen door hogere bijtelling en chiptekorten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
VNA waarschuwt voor vuilere wegen door hogere bijtelling en chiptekorten
Door de geplande verhoging van de bijtelling voor elektrische auto's per 1 januari in combinatie met de chiptekorten dreigen er meer auto's met een verbrandingsmotor op de weg te komen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Die merkt dat er veel vraag is van zakelijke rijders om nog voor het einde van het jaar een elektrische auto te gaan rijden, maar dat er weinig auto's beschikbaar zijn.

De branchevereniging denkt dat door die krapte en het feit dat er minder voordeel is voor elektrische auto's, zakelijke rijders dan kiezen voor een auto op benzine of diesel die wel nu beschikbaar is. Voorzitter Renate Hemerik van de VNA pleit daarom voor het uitstellen van de verhoging van de bijtelling. Dat is het percentage van de waarde van hun leaseauto dat zakelijke rijders bij hun loon moeten optellen als ze die auto ook privé willen gebruiken. Via de inkomstenbelasting betalen ze dan voor dat gebruik.

Elekrisch rijden minder voordelig

De overheid heeft de bijtelling voor elektrische auto's al eerder verhoogd. Daardoor wordt het voor leaserijders minder voordelig om een elektrische auto te rijden. Bij de verhogingen geldt wel steeds de regel dat bij een contract dat afgesloten is voor de datum van de verhoging nog enkele jaren de oude bijtellingsregels gelden.

Fietsen leasen

De leasebranche laat verder weten in de eerste kwartalen van dit jaar een kleine groei van het aantal zakelijke leaseauto's te hebben gemerkt. Privélease neemt ook nog altijd toe in populariteit en groeit veel harder. De sector richt zich ook steeds vaker op het aanbieden van elektrische fietsen en speed-pedelecs. Daarvan rijden er nu bijna 21.000 rond die geleaset zijn.

Door: ANP

21 februari '24 (12:45)

Minstens twee slachtoffers in Lochem door gevallen brugdek

Het brugdek dat woensdagochtend werd getakeld in Lochem is op minstens twee slachtoffers gevallen. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Voor zover bekend zijn er in totaal vier mensen gewond geraakt, van wie drie zwaargewond. De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem om daar onderzoek te doen naar het ongeval met de in aanbouw zijnde brug.

21 februari '24 (11:30)

Na terreurdreiging weer groen reisadvies voor Parijs

Het reisadvies voor Parijs is aangepast van geel naar groen. Daarmee is de kleurcode voor heel Frankrijk nu weer groen, wat betekent dat er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico's zijn. De veiligheidsrisico's zijn volgens het departement vergelijkbaar met die in Nederland.

21 februari '24 (11:30)

Eerste bussen met asielzoekers van Ter Apel naar Biddinghuizen

De eerste bussen met asielzoekers zijn woensdagochtend rond 11.00 uur vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel vertrokken naar Biddinghuizen. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Biddinghuizen vangt vanaf woensdag 240 extra asielzoekers op om het aanmeldcentrum te ontlasten.

21 februari '24 (11:23)

In Assen minste aantal rijbewijzen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat inwoners van de gemeente De Wolden in Drenthe provinciebreed relatief gezien het meest beschikken over een rijbewijs. Dat meldt RTV Drenthe.

21 februari '24 ( 8:56)

Wegwerkzaamheden tussen Appingedam en Eemshaven

Rijkswaterstaat voert sinds maandagochtend grootschalig onderhoud uit aan de N33 in de provincie Groningen. De werkzaamheden vinden plaats tussen knooppunt Zuidbroek en de Eemshaven en duren tot medio maart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 (10:15)

Slachtoffer dodelijk verkeersongeluk in Barneveld is 83-jarige man

Het slachtoffer van het fatale ongeluk in Barneveld maandagavond is een 83-jarige man uit Voorthuizen. De politie heeft dinsdagochtend de familie van de man op de hoogte gebracht.

20 februari '24 ( 8:15)

Elektrische auto's winnen terrein in Europa

Autofabrikanten in Europa zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Ze verkochten in januari ruim 12 procent meer personenauto's, meldt de Europese brancheorganisatie ACEA. Elektrische auto's wonnen marktaandeel, ondanks het verdwijnen van een subsidie voor stekkerauto's in Duitsland.

20 februari '24 ( 7:54)

Motorrijder zwaargewond na heftig ongeval op A16

Maandag 19 februari 2024 is circa 06.45 uur een motorrijder uit Rotterdam zwaargewond geraakt bij een aanrijding op de A16 bij knooppunt Galder richting België. Door een nog onbekende oorzaak kwamen de motor, een bestelbus en een vrachtwagen met elkaar in aanraking. Dat meldt Politie.nl.

20 februari '24 ( 7:39)

Onderzoek naar weggebruik in Noord-Holland

Rijkswaterstaat onderzoekt vanaf maandag 26 februari 2024 met behulp van kentekenregistratie het weggebruik in Noord-Holland. Doel is om zicht te krijgen op welke weggebruikers regelmatig in de regio rijden, zodat hun vervolgens een NS Altijd Voordeel-abonnement kan worden geboden en de mogelijkheid om deel te nemen aan een beloningsproject. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 ( 7:15)

Bedrijven investeren minder in personenauto's en vliegtuigen

Bedrijven hebben in december 8,1 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's en machines werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november namen de bedrijfsinvesteringen met 4,8 procent af.