Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VNA waarschuwt voor vuilere wegen door hogere bijtelling en chiptekorten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
VNA waarschuwt voor vuilere wegen door hogere bijtelling en chiptekorten
Door de geplande verhoging van de bijtelling voor elektrische auto's per 1 januari in combinatie met de chiptekorten dreigen er meer auto's met een verbrandingsmotor op de weg te komen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Die merkt dat er veel vraag is van zakelijke rijders om nog voor het einde van het jaar een elektrische auto te gaan rijden, maar dat er weinig auto's beschikbaar zijn.

De branchevereniging denkt dat door die krapte en het feit dat er minder voordeel is voor elektrische auto's, zakelijke rijders dan kiezen voor een auto op benzine of diesel die wel nu beschikbaar is. Voorzitter Renate Hemerik van de VNA pleit daarom voor het uitstellen van de verhoging van de bijtelling. Dat is het percentage van de waarde van hun leaseauto dat zakelijke rijders bij hun loon moeten optellen als ze die auto ook privé willen gebruiken. Via de inkomstenbelasting betalen ze dan voor dat gebruik.

Elekrisch rijden minder voordelig

De overheid heeft de bijtelling voor elektrische auto's al eerder verhoogd. Daardoor wordt het voor leaserijders minder voordelig om een elektrische auto te rijden. Bij de verhogingen geldt wel steeds de regel dat bij een contract dat afgesloten is voor de datum van de verhoging nog enkele jaren de oude bijtellingsregels gelden.

Fietsen leasen

De leasebranche laat verder weten in de eerste kwartalen van dit jaar een kleine groei van het aantal zakelijke leaseauto's te hebben gemerkt. Privélease neemt ook nog altijd toe in populariteit en groeit veel harder. De sector richt zich ook steeds vaker op het aanbieden van elektrische fietsen en speed-pedelecs. Daarvan rijden er nu bijna 21.000 rond die geleaset zijn.

Door: ANP

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.