Fietsersbond:  Elektrische fietsen mogen op het fietspad blijven

Elektrische fietsen die begrensd zijn tot 25 km per uur horen thuis op het fietspad. Dat is het standpunt van de Fietsersbond. Berichtgeving van AT5 en De Telegraaf over dit onderwerp vertegenwoordigt niet het standpunt van de landelijke Fietsersbond. Dit meldt de Fietsersbond.

In een interview van AT5 met de afdeling Amsterdam van de Fietsersbond wordt gesuggereerd dat de elektrische fiets volgens de Fietsersbond wel naar de rijbaan kan. De context – namelijk dat dat een optie zou kunnen zijn als de snelheid in de gehele bebouwde kom maximaal 30 km per uur is – wordt helaas niet duidelijk in het item genoemd. In een artikel in de online editie van De Telegraaf is deze nuance helemaal afwezig.

Lokale visie

De Fietsersbond is een vereniging met meer dan 150 lokale afdelingen die over lokale zaken hun eigen mening geven. Die kan soms afwijken van het landelijke standpunt. In Amsterdam maakt de lokale afdeling zich zorgen over de toename van het aantal (opgevoerde) elektrische fietsen en de drukte die dat veroorzaakt op de fietspaden in onze hoofdstad. De landelijke Fietsersbond deelt de zorgen over de drukte op fietspaden, maar vindt een verwijzing naar de rijbaan voor alle e-bikes geen oplossing. In plaats daarvan moeten gemeenten investeren in betere en bredere fietspaden die ook geschikt zijn voor e-bikes tot 25 km per uur.

Opgevoerde e-bikes moeten volgens de Fietsersbond van de weg af, er is een uitstekend alternatief met de speed pedelec die volgens de huidige regelgeving binnen de bebouwde kom op de rijbaan moet rijden.

Door: Nationale Transportgids