'Kabinet maakt elektrische auto minder aantrekkelijk'

Door ANP
2 min
Het kabinet zorgt er met haar nieuwe klimaatplannen voor dat nieuwe elektrische auto's duurder worden in plaats van goedkoper. Daarop wijst autobrancheorganisatie BOVAG, die "zeer teleurgesteld" is over de aankondigingen en vindt dat het kabinet nieuwe elektrische auto's juist zou moeten stimuleren om de klimaatdoelen te halen.

Het kabinet kondigde woensdag een uitgebreid maatregelenpakket aan, dat in totaal 28 miljard euro gaat kosten en waarmee het de klimaatdoelen voor 2030 denkt te gaan halen. Zo wil het kabinet de aanschaf van een tweedehands elektrische auto goedkoper maken door subsidies. Maar tegelijkertijd wordt de aanschafbelasting (bpm) van nieuwe auto's ongeveer 200 euro duurder.

Negatieve consequenties verduurzaming

"Dit wordt gepresenteerd als een klimaatmaatregel, maar de sector vreest dat het er vooral toe zal leiden dat consumenten minder snel een nieuwe auto kopen. Met juist negatieve consequenties voor de verduurzaming van het wagenpark", zegt BOVAG in een reactie. "Bovendien zorgt het ervoor dat het Rijk in de toekomst extra afhankelijk wordt van een omstreden belasting die we juist nu goed kunnen afschaffen. Immers, de bpm wordt geheven op basis van CO2-uitstoot en die is bij elektrische auto’s nul."