158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Door Richard Heeres
1 min
Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

Een belangrijke aanleiding voor de aanschaf van de nieuwe – moderne en stille – bussen is de stijgende brandstofprijs. Door eerder over te stappen op meer uitstootvrije bussen kan de stijging van de brandstofkosten worden opgevangen. Bovendien wordt hiermee een grote stap gezet op weg naar het behalen van de duurzaamheidsambities: volledig uitstootvrij busvervoer in 2030.

Kosten in de hand

Mede door de lagere exploitatiekosten van de nieuwe bussen kunnen de kosten voor het openbaar busvervoer in de toekomst in de hand worden gehouden. De bussen rijden bovendien door in de volgende concessie. Vervanging van de bussen is daarom mogelijk zonder daarvoor extra geld uit te trekken.