Rijkswaterstaat telt vervoer van gevaarlijke stoffen

Door Richard Heeres
2 min
Rijkswaterstaat houdt van 6 maart tot en met 23 april 2023 de jaarlijkse telling van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Met mobiele camera's telt Rijkswaterstaat langs een aantal rijkswegen in Nederland het transport van gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld brandbare vloeistoffen en gassen, zoals benzine, diesel en lpg. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Het Basisnet is een landelijk aangewezen netwerk voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit gaat vooral over rijkswegen. Voor elke weg die hoort bij het Basisnet is een risicoplafond vastgesteld. De risicoplafonds zijn het resultaat van een afweging tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de wegen en de veiligheid van omwonenden. Hoe meer bebouwing en hoe meer mensen er wonen en werken, hoe groter het risico is.

Camerabeelden

De tellingen met de camera’s vinden jaarlijks plaats tijdens twee telperioden: maart tot en met mei en september tot en met november. Per jaar telt Rijkswaterstaat op 55 tot 60 weglocaties in beide rijrichtingen. Zo zijn na vijf jaar alle wegen waarover gevaarlijke stoffen vervoerd mogen worden geteld.

Privacy

Per locatie neemt Rijkswaterstaat één of twee weken lang continu camerabeelden op. Er worden geen kentekens, bedrijfsgegevens of andere privacygevoelige gegevens geregistreerd of vastgelegd. Rijkswaterstaat vernietigt de camerabeelden zodra de resultaten van de tellingen bekend zijn.