Spitsstroken dicht en ongevallen door sneeuw en gladheid

Door Milan Bos
3 min
Diverse spitsstroken zijn woensdagochtend afgesloten vanwege dichte mist of een glad wegdek. Dat meldt Rijkswaterstaat. Bijvoorbeeld op de A1 richting Apeldoorn is de spitsstrook tussen Hoevelaken en Barneveld dicht. De afsluitingen leiden hier en daar tot files, meldt de ANWB. Rond 07.45 uur stond er 225 kilometer file op de rijkswegen, voor een woensdagochtend is dat erg druk, laat Rijkswaterstaat weten. Normaal ligt de piek rond de 150 kilometer.

Ook zijn de eerste ongevallen door de gladheid al een feit. Rond 06.00 uur waren op knooppunt Prins Clausplein bij Den Haag meerdere verbindingswegen afgesloten na verschillende ongevallen vanwege de gladheid, meldde Rijkswaterstaat. De verbindingswegen van de A4 vanuit zowel Den Haag als Amsterdam naar de A12 richting Utrecht zijn dicht, naar verwachting tot 08.45 uur.

In het hele land geldt woensdagochtend tot 09.00 uur code geel vanwege gladheid. Voor de provincies Noord-Brabant en Limburg is, tot het middaguur, code oranje afgekondigd vanwege sneeuwval.

Zuidelijke sneeuw

Volgens Weeronline sneeuwt het woensdagochtend langdurig in het zuiden van het land. De meeste sneeuw, zo’n twee tot zes centimeter, zal naar verwachting vallen in het zuidoosten van Noord-Brabant en Limburg. In de Limburgse heuvels kan zelfs vijf tot tien centimeter sneeuw vallen. Ook in een strook van Zeeland naar Gelderland kan het volgens Weeronline tijdelijk wit worden.

Strooiwagens hebben sinds dinsdagavond 19.00 uur bijna vier miljoen kilo zout gestrooid en ruim 52.500 kilometer gereden, vermeldt de site van Rijkswaterstaat.

Door: ANP