Feestelijke opening hoogwaardig Noord-Hollands ov-project

Door Johanne Levinsky
3 min
Zaterdag 10 december 2022 is de nieuwe hoogwaardige OV-verbinding (HOV) tussen de Noord-Hollandse plaatsen Huizen en Hilversum op feestelijke wijze geopend. Inclusief een vrij liggende busbaan met drie spoorkruisingen tussen de A27 en het busstation in Hilversum. Betrokken bestuurders hebben na een rit over het tracé de busbaan geopend met een startschot. Aan het einde van de dag werd met elkaar geproost op de bouwprestatie. Dit meldt spoorwegbeheerder ProRail.

In het project participeren de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes en Hilversum en de provincie Noord-Holland. Kenmerkend voor dit project is de integrale samenwerking tussen de meest betrokken partijen: provincie Noord-Holland, ProRail, gemeente Hilversum en BAM Infra.

Vijftien kilometer

Het project betrof de bouw van een busbaan van circa vijftien kilometer tussen Huizen en Hilversum. Vooral in Hilversum heeft de realisatie veel impact gehad met het oog op de beperkte ruimte. In Hilversum ligt het tracé van de busbaan dicht langs de spoorbaan. Er zijn kruisingen met het spoor onderlangs (auto’s en fietsen), bovenlangs en gelijkvloers (HOV-baan) gerealiseerd.

Ecologische inpassing

Voor een goede ecologische inpassing bij Anna’s Hoeve is als onderdeel van het landelijke Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) een ecoduct aangelegd over het spoor en de HOV-baan. Zo heeft het project ook bijgedragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en natuurwaarden.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres