Toekomstbestendige impuls voor Knooppunt Leiden Centraal

Door Redactie Nationale Transportgids
5 min

De komende jaren groeit het aantal inwoners van Leiden en regio. Dat geldt ook voor het aantal reizigers dat gebruikmaakt van Knooppunt Leiden Centraal. Reden om te starten met de MIRT-verkenning Knooppunt Leiden Centraal. Donderdag 10 november 2022 hebben alle betrokken partijen hun handtekening gezet. Dat meldt de gemeente Leiden.

Om het stationsgebied en Knooppunt Leiden Centraal voor te bereiden op de toekomst is de gemeente Leiden deze verkenning gestart in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail, NS, provincie Zuid-Holland en het Leids Universitair Medisch Centrum. Leiden ontvangt 190 miljoen van het Rijk om Knooppunt Leiden Centraal een toekomstbestendige, duurzame impuls te geven.

Goed bereikbaar blijven

Het stationsgebied van Leiden is de toegangspoort van de stad. Knooppunt Leiden Centraal is bovendien hét openbaarvervoersknooppunt van de regio en verbindt Leiden met de rest van het land. Dit knooppunt zorgt ervoor dat het Leiden Bio Science Park en de historische binnenstad makkelijk te bereiken zijn. Het knooppunt moet als zesde station van Nederland ook in de toekomst zorgen dat de stad en de regio goed bereikbaar blijven.

Gigantische impuls

Wethouder Ashley North: "Ik ben enorm blij. Dit besluit van het Rijk en de regio samen zorgt voor een gigantische impuls voor Knooppunt Leiden Centraal. We werken toe naar een toekomstbestendig en moderner station, duizenden extra stallingsplekken voor fietsen en een eigentijds busstation waar je niet constant natregent of wegwaait, maar veilig en prettig kunt opstappen op de bus of overstappen op de trein."

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres