Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

PostNL investeert in duurzaamheid met meer elektrische bestelwagens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Post- en pakketbedrijf PostNL steekt in de komende twee jaar zo'n 80 miljoen euro in het verder verduurzamen van de activiteiten. De onderneming wil tegen 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux in de zogeheten 'laatste kilometer' uitstootvrij bezorgen. Daarvoor zet het bedrijf onder andere in op meer elektrische bestelauto's.

Ook wordt het geld gestoken in het vervangen van diesel door alternatieve brandstoffen, zoals biogas of hernieuwbare diesel. Daarnaast investeert PostNL in het aanleggen van laadinfrastructuur en het plaatsen van zonnepanelen.

Volgens PostNL wordt op dit moment 20 procent van de brieven en pakketten bij de mensen in de straat uitstootvrij bezorgd. De groene cijfers komen vooral op het conto van postbodes die op de fiets of lopend brieven bezorgen. Bij de post is 90 procent van de bezorging in de laatste kilometer duurzaam.

Minder lucht vervoeren met slimmere verpakkingen

Nu al heeft PostNL 1300 elektrische voertuigen die post en pakketten tot aan de voordeuren kunnen bezorgen. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien, aldus het bedrijf. Verder wordt ingezet op slimmere verpakkingen zodat er minder lucht wordt vervoerd. Ook moet het bezorgen en retourneren van pakketten beter worden afgestemd om het aantal gereden kilometers terug te dringen.

Verder rijdt meer dan 30 procent van het groot transport op alternatieve brandstoffen. Dat moet in 2030 zeker 90 procent zijn. Tot het moment dat het wagenpark volledig CO2-neutraal is, belooft PostNL de CO2-uitstoot te compenseren.

Pakketautomaten uitbreiden

PostNL had in augustus al bekendgemaakt dat het 450 miljoen euro zou investeren in de komende jaren. Dat geld wordt onder meer gebruikt om het aantal pakketautomaten uit te breiden. Ook worden het netwerk en de capaciteit sneller vergroot. Ook is er geld nodig voor verdere digitalisering. De nu genoemde 80 miljoen euro is onderdeel van dat bedrag.

Door: ANP
Beeld: PostNL

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.