Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

PostNL gaat investeren in netwerk en pakketautomaten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
PostNL gaat de komende jaren een extra 450 miljoen euro investeren. Dat geld wordt onder meer gebruikt om het aantal pakketautomaten uit te breiden. Ook worden het netwerk en de capaciteit sneller vergroot. "Het gedrag van de consument is veranderd, vooral als gevolg van Covid-19", zegt topvrouw Herna Verhagen. "Er wordt meer online gekocht en e-commerce is versneld."

De pakketautomaten zijn een aanvulling en geen vervanging van de 4000 bezorgpunten bij winkeliers, aldus Verhagen. In 2024 wil PostNL er zo'n 1500 hebben, verdeeld over heel Nederland. Het is de bedoeling dat de pakketautomaten op plekken komen te staan "waar mensen toch al naartoe gaan". Klanten van PostNL kunnen zelfstandig pakketten of post versturen via de automaten. Ook kunnen er pakketten worden ontvangen.

PostNL investeert tot 2024 in totaal 950 miljoen euro. Het postbedrijf wil daarmee ook sneller verduurzamen door gebruik te maken van duurzame brandstoffen en elektrificatie van het wagenpark. Een van de ambities is om in 2025 uitstootvrij te bezorgen in 25 binnensteden. Uiterlijk in 2030 is het de bedoeling dat elke "laatste kilometer" naar de consument uitstootvrij wordt bezorgd.

Meer post bezorgd

PostNL bleef er in het tweede kwartaal van 2021 van profiteren dat mensen door de coronapandemie meer laten bezorgen. Het postbedrijf leverde 95 miljoen pakketten af, 11 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het volume nam wel wat af ten opzichte van het eerste kwartaal, doordat winkels weer open mochten omdat lockdownmaatregelen werden versoepeld. In het eerste kwartaal werden nog 108 miljoen pakketten bezorgd.

Er werd ook 4 procent meer post bezorgd. Dat kwam door de uitnodigingen voor een coronavaccinatie die bij mensen thuis werden afgeleverd en doordat er sprake was van herstel van de advertentiepost. Ook was er het afgelopen kwartaal sprake van een positief effect doordat er een extra werkdag was ten opzichte van de periode waarmee wordt vergeleken.

Geen winst meer na coronacrisis

Van het bedrijfsresultaat van 63 miljoen euro, dus de winst voor aftrek van onder meer belastingen, denkt PostNL dat 26 miljoen euro gerelateerd is aan de coronacrisis. Het bedrijf verwacht dat die winst niet terugkeert als de coronacrisis voorbij is. Het bedrijf behaalde een kwartaalomzet van 838 miljoen euro, tegen 789 miljoen euro een jaar eerder. Netto werd in het tweede kwartaal een winst geboekt van 41 miljoen euro, net als vorig jaar.

Door: ANP

19 maart '24 ( 7:48)

Vierde editie FietsChallenge Liemers & Arnhem start morgen

Bewoners van Arnhem en De Liemers kunnen vanaf woensdag 20 maart 2024 deelnemen aan de vierde editie van de FietsChallenge Liemers & Arnhem. Deze door A12 Slim Reizen georganiseerde challenge duurt tot en met woensdag 19 juni 2024. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

18 maart '24 (18:00)

Ebusco maandag grote winnaar op Amsterdamse beurs

Elektrische bussenmaker Ebusco was maandag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs, die nagenoeg vlak aan de week begon. Het in Deurne gevestigde bedrijf, dat volgende week met zijn jaarcijfers komt, steeg bij de kleinere fondsen ruim 14 procent in waarde. Ebusco maakte vrijdagochtend bekend een Zwitserse order te hebben binnengehaald voor het leveren van twaalf bussen.

18 maart '24 (12:15)

Export eurozone neemt mede door voertuigen toe

De export van de eurozone steeg in januari voor het eerst in ruim een half jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De groei van ruim 1 procent is vooral te danken aan een toename van de uitvoer van chemische producten, machines en voertuigen. Hiervoor groeide de export voor het laatst in juni 2023, toen met 0,6 procent.

15 maart '24 (11:15)

Minister Van der Wal: lagere snelheid broodnodig voor minder stikstofuitstoot

Het verlagen van de maximumsnelheid draagt misschien maar een klein beetje bij aan het verlagen van de stikstofuitstoot, toch blijft de ingreep in stand. Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal geeft aan dat het door de veel te hoge uitstoot niet mogelijk is maatregelen terug te draaien. "Dat kan dus niet, omdat dat bad zo vol zit, dat er echt geen druppeltje bij kan. En dat is de situatie waar we in zitten."

15 maart '24 ( 7:00)

Daling Nederlandse export: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in januari met 3,1 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

14 maart '24 (14:15)

Man veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor doodrijden koppel in Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft de 37-jarige Mark G., die op 2 september vorig jaar een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin doodreed op de Maasboulevard in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen, donderdag zes jaar cel opgelegd en tbs met dwangverpleging. Ook mag hij tien jaar niet meer rijden. De rechter sprak van "roekeloos rijgedrag".

14 maart '24 (14:00)

Nieuwe financieel topman voor fietsenfabrikant Accell

De geplaagde fietsenfabrikant Accell heeft vanaf vrijdag een nieuwe financieel topman. Dat bevestigt het bedrijf, bekend van onder meer Batavus en de Babboe-bakfietsen, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De huidige financieel eindverantwoordelijke Toine van Doremalen heeft besloten zijn carrière buiten Accell voort te zetten, meldt een woordvoerster.

14 maart '24 ( 9:15)

Provincie Limburg laat buschauffeurs rijden die geen Nederlands spreken

De provincie Limburg gaat akkoord met een plan van vervoerder Arriva voor het tijdelijk inzetten van buschauffeurs die geen Nederlands spreken. Normaal moeten buschauffeurs de Nederlandse taal beheersen, maar Gedeputeerde Staten geeft toestemming om hiervan af te wijken.

14 maart '24 ( 6:00)

Gewonden na brand bij autobandenrecyclingbedrijf in Amsterdam

Bij het autobandenrecyclingbedrijf Granuband in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand uitgebroken. Meerdere mensen zijn gewond geraakt en enkele slachtoffers worden naar het ziekenhuis vervoerd, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

13 maart '24 (13:45)

Dreigend gaslek: mogelijk verkeershinder rond Eindhoven

Verkeer rond Eindhoven moet rekening houden met forse hinder op de weg. Dat meldt het ANP. De A2 en de N2 zijn in beide richtingen dicht tussen de knooppunten De Hogt en Leenderheide om een dreigend gaslek in de buurt van de weg. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan de regio te mijden.