Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Test ANWB: Autostoeltjes kunnen nog beter

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Autostoeltjes zijn nog steeds voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit de laatste test van de ANWB. Van de 26 onderzochte autostoeltjes haalden 18 stoeltjes het predicaat ‘goed’. Nog eens vier scoorden voldoende in de test. Vier autozitjes kregen het oordeel slecht. Hoewel bij drie daarvan de veiligheid in orde was, bleken er teveel schadelijke stoffen in de stoeltjes aanwezig. Dit meldt de ANWB.

Het autostoeltje Besafe iZi Go Modular X1 i-Size (met en zonder i-Size basis) bevat een te hoge concentratie Naftaleen, waarvan vermoed wordt dat het kankerverwekkend is. Daar heeft de fabrikant inmiddels maatregelen voor genomen. De Osann Oreo 360° bevatte een te hoge concentratie van de weekmaker DPHP. Deze stof kan de schildklier en hypofyse beschadigen. Fabrikant Osann heeft al gereageerd op de onderzoeksresultaten en eventuele kopers aangeboden de met DPHP besmette gordelbeschermers gratis te vervangen.

ANWB: Chicco Kiros i-Size levensgevaarlijk

Al eerder waarschuwde de ANWB in een voorpublicatie voor de Chicco Kiros i-Size in combinatie met de Kiros i-Size Base. Het autostoeltje kan zowel bij een frontale als de zijdelingse botsing loskomen van het onderstel, waardoor het kind met het stoeltje door de auto wordt geslingerd. Fabrikant Chicco heeft inmiddels kopers aangeboden om het i-Size onderstel om te ruilen voor een deugdelijk exemplaar.

De ANWB test al meer dan twintig jaar jaarlijks meerdere autozitjes. Hierbij wordt gekeken naar veiligheid, gebruiksgemak, de ergonomie van het stoeltje en schadelijke stoffen. Omdat aan de buitenkant van een kinderzitje niet is te zien of een autostoeltje veilig is, adviseert de ANWB om voor aanschaf van een autozitje testresultaten te raadplegen.

Autostoeltjes ANWB-test anoniem ingekocht

De autostoeltjestest is een samenwerking van ANWB met Europese testpartners. De inkoop van de test-autostoeltjes wordt anoniem gedaan door diverse testpartners bij speciaalzaken of via internet. Op deze manier is duidelijk dat de stoeltjes die worden getest ook aan de consument verkocht worden.

Klik hier voor alle testresultaten.

Door: Nationale Transportgids

Lees ook: ANWB: Autostoeltje Chicco Kiros i-Size faalt in botsproeven

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.