Carrosseriebouwer Karhof Groep gaat samenwerken met Capital A

Door Redactie Nationale Transportgids
6 min
Karhof Groep uit Purmerend, innovatieleider in carrosseriebouw en merkeigenaar van BesteBak is in april een samenwerking aangegaan met Capital A Investment Partners. De carrosseriebouwer met nevenvestigingen in Nieuw-Vennep en Assen, beleefde de afgelopen jaren een periode van forse groei in zowel bestaande als nieuwe markten. Dit meldt de Karhof Groep.

De groei werd onder andere gerealiseerd door materiaal- en constructie-innovaties voor bakwagens waardoor substantieel lichtere maar tegelijkertijd sterkere opbouwen voor deze transportmiddelen hun weg naar klanten vonden.

Toename 'last mile transport'

Een trend, aldus Tim Visser, ceo van Karhof Groep, die ingegeven wordt door een toename van ‘last mile transport’, stadsdistributie en de overnight bezorgcultus. Tim Visser vervolgt: “Lichter bouwen is duurzamer bouwen. Het bespaart brandstof en het laadvermogen neemt toe. Meer van zulke innovaties liggen op de plank en daar zetten we vol op in. Temeer omdat de volgende slag in beroepsvervoer elektrificatie wordt waarbij de lichtste carrosserie doorslaggevend is voor de hoogste actieradius van het transportmiddel”.

Al het mooie nieuws omtrent innovaties en het marktsucces van Karhof Groep werd in 2019 overschaduwd door het overlijden van directeur en aandeelhouder Gertjan Karhof. Tim Visser: “Karhof is een familiebedrijf met een geschiedenis die 83 jaar teruggaat. Gertjan was de verpersoonlijking van de Karhof-cultuur en voor mij en velen binnen onze onderneming een mentor, vriend en partner. Het was van meet af aan duidelijk dat het huidige Karhof-team zijn levenswerk coûte que coûte wilde voorzetten.”

Aandelenbelang verder uitgebreid

Vanwege het overlijden van Gertjan Karhof maar ook omdat zijn neef Cees Karhof na ruim 30 jaar betrokkenheid een stap terug doet, ontstond er logischerwijs een moment van uitkoop van de Karhof familie door een management buy-out, waarbij ceo Tim Visser zijn aandelenbelang verder heeft uitgebreid.

Visser: “Om alle ambities en groeiplannen te verwezenlijken én om de Karhof-cultuur te continueren werd gezocht naar een solide en betrouwbare investeringspartner. Karhof Groep prijst zich gelukkig met Capital A, in wie we die partij hebben gevonden. Met deze samenwerking kunnen we onze groeiambities verder gestalte geven op basis van de Karhof legacy.”

'Match made in heaven'

“Samenwerken met Karhof en zorgen voor een degelijke financiële basis onder dit fundamenteel sterke bedrijf is een match made in heaven", zegt Arne Hamers van Capital A. "Als investeerder zijn wij bovengemiddeld geïnteresseerd in de Nederlandse maakindustrie. Juist daar tref je vaak nog vakmanschap aan dat leidt tot vernieuwing. Daarbij zijn groei en ondernemerschap voor ons de kerncriteria voor een vruchtbare samenwerking. Het is onze missie om samen met het management een nieuwe groeifase van de onderneming vorm te geven.”

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Karhof Groep