Fietsersbond: Groenlinks heeft beste programma voor de fiets

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s door de Fietsersbond blijkt dat GroenLinks het beste programma voor fietsers heeft. De partij van Jesse Klaver wordt op de voet gevolgd door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, en ChristenUnie. Dit meldt de Fietsersbond

De SGP en Volt scoren een voldoende, JA21, Bij1, CDA, SP en VVD scoren matig. Code Oranje, 50 Plus, PVV, Forum voor Democratie en DENK scoren een onvoldoende. In de vergelijking zijn de partijen opgenomen die eind februari minimaal op één zetel staan in een van de grote peilingen (I&O, Ipsos/1V, Kantar en Peil.nl)

Verkeersveiligheid

De Fietsersbond vergeleek de programma’s op tien verschillende onderdelen, gebaseerd op de inbreng voor de Kamerverkiezingen. Opvallend is dat vooral de onderwerpen meer prioriteit voor de fiets, meer ruimte voor de fiets in de stad, doorfietsroutes, verkeersveiligheid en stallingen bij het openbaar vervoer goed scoren. Veel partijen leggen ook de relatie tussen gezondheidspreventie en beweegvriendelijke omgeving.

GroenLinks scoort over de hele linie het hoogst. De partij noemt als enige expliciet het belang van dagelijks lopen en fietsen en wil in auto’s automatisch de snelheid beperken. De partij wil ook de fiets van de zaak aantrekkelijker maken en stelt goede bereikbaarheid per fiets en ov voorop bij de ontwikkeling van nieuwe woonwijken.

Door: Nationale Transportgids