Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Transportsector: zo duurzaam zijn we bezig in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Duurzaamheid is het woord van deze tijd. Ook de Nationale Transportgids publiceert regelmatig over dit thema; er wordt immers volop verduurzaamd in de sector. Maar wat zijn nu de opvallendste projecten van dit jaar als het gaat om duurzaamheid in de transportbranche? De redactie van de Nationale Transportgids houdt wel van lijstjes en zette een aantal initiatieven van de afgelopen maanden op een rijtje.

Vliegen op elektriciteit met de Velis Electro

Dat vliegen schoner kan én moet, daar zijn we het wel over eens. Je moet klein beginnen. Een voorbeeld daarvan is de Pipistrel Velis Electro. Dit vliegtuigje, waarvan onlangs een model in Nederland geregistreerd werd, biedt plaats aan twee personen en kan vijftig minuten vliegen voordat het toestel weer aan de oplader moet. Echt veel is dat nog niet, maar het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum  gaat onderzoeken hoe de prestaties verbeterd kunnen worden. Zo moet de technologie uiteindelijk geschikt worden voor (regionale) commerciële verkeersvluchten.

Solar on Top biedt zonnestroom in de vrachtwagen

Als er één vervoermiddel is dat zich leent voor zonnepanelen dan is het wel de vrachtwagen. Genoeg oppervlak om stroom mee op te wekken. Dat moeten ze gedacht hebben bij het projectteam van Solar on Top waarvoor het Nederlandse bedrijf IM Efficiency zonnepanelen ontwikkelde. In september hebben tien vrachtwagens een praktijktest gedaan met zonnepanelen. De panelen worden niet gebruikt om mee te rijden, maar dienen voor het opwekken van elektriciteit die de chauffeur gebruikt voor de airco of bijvoorbeeld om zijn laptop op te laden, en dat scheelt een hoop brandstof. Transport en Logistiek Nederland bleek in ieder geval enthousiast over de proef.

Containers met inklapbare zeilen van eConowind

Niet alleen op de weg kan het vervoer een stuk duurzamer. Ook op het water moet er nog een hoop gebeuren. Maar er zijn veel mooie initiatieven die zorgen voor brandstofbesparingen in de zee- en binnenvaart, zoals eConowind. Dit is een container met inklapbare zeilen waarmee gedeeltelijk op wind kan worden gevaren. De container neemt weinig ruimte in en kan hierdoor makkelijk aan boord van (binnenvaart)schepen worden geplaatst. Onlangs nog deed logistiek dienstverlener TMA Logistics er een test mee op containerbinnenvaartschip Ms Royaal. Na het uitklappen van het systeem, dat ongeveer vijf minuten duurt, bleek dat er echt winst mee werd behaald; een brandstofbesparing van 10 procent.

De duurzaamste weg van Nederland

Als je dan toch duurzaam onderweg bent met je elektrische auto of vrachtwagen op duurzame brandstof, dan mag ook een duurzame weg niet ontbreken. Sinds kort ligt daarom tussen Delft en Zoetermeer de ‘Duurzaamste weg van Nederland’. Deze provinciale weg, de N470, beschikt over een eigen energievoorziening die dag én nacht stroom levert aan wegverlichting. De stroom wordt opgewerkt uit 220 zonnepanelen die verwerkt zijn in een geluidsscherm. Verder is het wegdek gemaakt van asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt zodat weggebruikers minder brandstof verbruiken op de zeventien kilometer lange weg. Tegelijkertijd worden vijf nieuwe asfaltmengsels uitgetest, zoals varianten met houtvezels en gerecycled materiaal.

Treinen op waterstof

Niet alleen schoner, maar ook een stuk stiller is de waterstoftrein waarmee de provincie Groningen, treinfabrikant Alstrom en ProRail eerder dit jaar tests hebben uitgevoerd. De trein werd twee weken lang uitvoerig getest op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. De testritten vonden 's nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliepen zonder problemen. Het tanken met waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. De waterstoftrein bleek ook nog eens bijna 50 procent stiller dan de huidige dieseltrein. Voordeel van waterstof als brandstof ten opzichte van elektriciteit is ook dat zo niet geïnvesteerd hoeft te worden in bovenleidingen. Heel duurzaam dus.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: 
TMA Logistics, NLR, TAUW, Provincie Groningen

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).