Provincie Groningen zet waterstoftreinen in op regionale lijnen

De provincie Groningen, treinfabrikant Alstrom en ProRail, willen bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor waterstoftreinen gaan inzetten. Dat blijkt uit de proef met een waterstoftrein eerder dit jaar. De resultaten zijn zo positief dat de provincie de treinen als volwaardig alternatief ziet voor de dieseltrein en wil inzetten op de nieuwe spoortrajecten naar Stadskanaal en Duitsland. Dit meldt de provincie Groningen.  

De waterstoftrein werd in februari en maart twee weken lang uitvoerig getest op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. De testritten vonden 's nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Daarbij werd de stop- en sneltreindienstregeling meerdere keren getest. De trein reed volgens dienstregeling. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliepen zonder problemen. Het tanken met waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. De waterstoftrein bleek ook nog eens bijna 50 procent stiller dan de huidige dieseltrein.

CO2-uitstoot

De provincie en de betrokken partijen willen de treinen in Noord-Nederland laten rijden zonder dat ze Co2 uitstoten. De waterstoftrein is daar een goede mogelijkheid voor, zonder dat daarvoor hoeft worden geïnvesteerd in bovenleidingen, zo meldt de provincie.

Door: Nationale Transportgids