Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Transportsector: zo duurzaam zijn we bezig in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Duurzaamheid is het woord van deze tijd. Ook de Nationale Transportgids publiceert regelmatig over dit thema; er wordt immers volop verduurzaamd in de sector. Maar wat zijn nu de opvallendste projecten van dit jaar als het gaat om duurzaamheid in de transportbranche? De redactie van de Nationale Transportgids houdt wel van lijstjes en zette een aantal initiatieven van de afgelopen maanden op een rijtje.

Vliegen op elektriciteit met de Velis Electro

Dat vliegen schoner kan én moet, daar zijn we het wel over eens. Je moet klein beginnen. Een voorbeeld daarvan is de Pipistrel Velis Electro. Dit vliegtuigje, waarvan onlangs een model in Nederland geregistreerd werd, biedt plaats aan twee personen en kan vijftig minuten vliegen voordat het toestel weer aan de oplader moet. Echt veel is dat nog niet, maar het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum  gaat onderzoeken hoe de prestaties verbeterd kunnen worden. Zo moet de technologie uiteindelijk geschikt worden voor (regionale) commerciële verkeersvluchten.

Solar on Top biedt zonnestroom in de vrachtwagen

Als er één vervoermiddel is dat zich leent voor zonnepanelen dan is het wel de vrachtwagen. Genoeg oppervlak om stroom mee op te wekken. Dat moeten ze gedacht hebben bij het projectteam van Solar on Top waarvoor het Nederlandse bedrijf IM Efficiency zonnepanelen ontwikkelde. In september hebben tien vrachtwagens een praktijktest gedaan met zonnepanelen. De panelen worden niet gebruikt om mee te rijden, maar dienen voor het opwekken van elektriciteit die de chauffeur gebruikt voor de airco of bijvoorbeeld om zijn laptop op te laden, en dat scheelt een hoop brandstof. Transport en Logistiek Nederland bleek in ieder geval enthousiast over de proef.

Containers met inklapbare zeilen van eConowind

Niet alleen op de weg kan het vervoer een stuk duurzamer. Ook op het water moet er nog een hoop gebeuren. Maar er zijn veel mooie initiatieven die zorgen voor brandstofbesparingen in de zee- en binnenvaart, zoals eConowind. Dit is een container met inklapbare zeilen waarmee gedeeltelijk op wind kan worden gevaren. De container neemt weinig ruimte in en kan hierdoor makkelijk aan boord van (binnenvaart)schepen worden geplaatst. Onlangs nog deed logistiek dienstverlener TMA Logistics er een test mee op containerbinnenvaartschip Ms Royaal. Na het uitklappen van het systeem, dat ongeveer vijf minuten duurt, bleek dat er echt winst mee werd behaald; een brandstofbesparing van 10 procent.

De duurzaamste weg van Nederland

Als je dan toch duurzaam onderweg bent met je elektrische auto of vrachtwagen op duurzame brandstof, dan mag ook een duurzame weg niet ontbreken. Sinds kort ligt daarom tussen Delft en Zoetermeer de ‘Duurzaamste weg van Nederland’. Deze provinciale weg, de N470, beschikt over een eigen energievoorziening die dag én nacht stroom levert aan wegverlichting. De stroom wordt opgewerkt uit 220 zonnepanelen die verwerkt zijn in een geluidsscherm. Verder is het wegdek gemaakt van asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt zodat weggebruikers minder brandstof verbruiken op de zeventien kilometer lange weg. Tegelijkertijd worden vijf nieuwe asfaltmengsels uitgetest, zoals varianten met houtvezels en gerecycled materiaal.

Treinen op waterstof

Niet alleen schoner, maar ook een stuk stiller is de waterstoftrein waarmee de provincie Groningen, treinfabrikant Alstrom en ProRail eerder dit jaar tests hebben uitgevoerd. De trein werd twee weken lang uitvoerig getest op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. De testritten vonden 's nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliepen zonder problemen. Het tanken met waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. De waterstoftrein bleek ook nog eens bijna 50 procent stiller dan de huidige dieseltrein. Voordeel van waterstof als brandstof ten opzichte van elektriciteit is ook dat zo niet geïnvesteerd hoeft te worden in bovenleidingen. Heel duurzaam dus.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: 
TMA Logistics, NLR, TAUW, Provincie Groningen

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

01 juli '25 (11:09)

Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

01 juli '25 (11:09)

ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

01 juli '25 (11:09)

GVB blijft vervoerder in Amsterdam en breidt dienstregeling uit

GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.

01 juli '25 ( 9:57)

Ernstig ongeluk op A9: man en vrouw komen om het leven

Gisteravond zijn twee mensen in een personenauto overleden na een dodelijk ongeval op de A9 bij Badhoevedorp. Een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een 70-jarige man uit de gemeente Bronckhorst overleefden het ongeluk tussen een vrachtwagen en twee auto’s niet. Dit meldt RTL.

01 juli '25 ( 8:33)

Zwaar ongeval met vrachtwagen op A58 bij Goes

Maandag 30 juni 2025 was er op de A58 bij Goes een ernstig ongeluk met een vrachtwagen. Diverse hulpdiensten waren daarna ter plekke. De weg richting Vlissingen is enige tijd afgesloten geweest, mede vanwege diesel op de weg. Dat meldt HVZeeland.nl.

30 juni '25 (13:12)

Drukke dag voor Wegenwacht door oververhitte auto's

De Wegenwacht heeft het maandag extra druk door pechgevallen die te maken hebben met de warmte. "Auto's houden niet van extremen", zegt een woordvoerder. De pechdienst van de ANWB houdt er rekening mee dat 4400 gestrande automobilisten maandag hulp nodig hebben. Dat zijn er op een normale dag zo'n 3800.