Busbouwer VDL werkt aan nieuwe elektrische stadsbus

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
VDL Groep ontwikkelt momenteel de nieuwe generatie elektrische VDL Citea’s. Deze nieuwe stadsbussen die geen schadelijke stoffen uitstoten, worden in 2021 gepresenteerd. De komende maanden maakt VDL in een speciale campagne op sociale media meer details over deze innovatieve voertuigen bekend. De  nieuwe bussen worden gebouwd in Nederland en België. Dit meldt VDL Groep. 

“De naam VDL Citea blijft hetzelfde, het concept van de bus is compleet vernieuwd en volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn", vertelt Directeur Henk Coppens van VDL Bus & Coach.  "De nieuwe generatie Citea’s, die zal bestaan uit vier lengtevarianten, voldoet aan elke mogelijke vraag uit de markt: elk model biedt een oplossing zonder compromissen op het gebied van duurzaamheid, technologie, bereik, passagierscomfort, capaciteit, ergonomie, flexibiliteit, veiligheid en Total Cost of Ownership.”

Aerodynamisch ontwerp

VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composieten zijwandconstructie die
15 procent lichter is dan een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig met maar liefst 30 procent gereduceerd.

Duurzame mobiliteit

VDL is ruim 25 jaar actief in elektrisch busvervoer. Na de introductie van diverse innovatieve concepten, vond de presentatie van de eerste VDL Citea SLF-120 Electric in 2013 in Genève plaats. Sindsdien hebben de ontwikkelingen bij VDL rond elektrische mobiliteit zich in rap tempo opgevolgd. Met inmiddels 750 bussen in tien landen en dagelijks meer dan 150.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische, schone kilometers bereikt. 

Door: Nationale Transportgids