FNV: Sluit bedrijven die rijtijdenwet stelselmatig overtreden

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Transportbedrijven die stelselmatig sjoemelen met het omzeilen van de rij- en rusttijdenwet moeten worden gesloten door de overheid. Dat zegt de FNV in reactie op het nieuws van het tv-programma De Monitor dat de helft van de vrachtwagenchauffeurs te lang doorrijdt. Nu kan de inspectie daarvoor alleen boetes opleggen. Dit meldt de FNV. 

Volgens Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek worden boetes nu ingecalculeerd als bedrijfsrisico en lossen daarom het probleem niet op. De vakbond stelt daarom voor om bij overtredingen een bedrijf de eerste keer een boete te geven. Bij een volgende keer niet aan de regels houden, volgen dan maatregelen. Dijkhuizen: "Vergelijk het met een rijbewijs. Als je daarmee drie keer de fout in gaat, moet je het inleveren en kan je geen auto meer rijden. Je denkt dan wel drie keer na voor je het zover laat komen."

Als het aan de FNV ligt, komt minister Van Nieuwenhuizen van transport zo snel mogelijk met voorstellen die de maatregelen mogelijk maken.

Veel te veel overuren

Het overtreden van de rij- en rusttijden is al jaren een grote zorg voor de vakbond. Het zorgt ervoor dat vrachtwagenchauffeurs veel te veel overuren maken, die ze soms ook niet uitbetaald krijgen. Ook is het een gevaar voor de verkeersveiligheid. Bovendien worden bedrijven benadeeld die zich wel aan de regels houden.

Door: Nationale Transportgids