Duurzame brandstof: wat is het verschil tussen CNG en LNG?

Steeds meer transportbedrijven kiezen voor vrachtwagens die op een duurzamere brandstof rijden. Vooral CNG- en LNG-trucks worden vaker verkocht. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze verschillende soorten brandstof? De Nationale Transportgids zocht het uit.

Transporteurs kiezen de laatste jaren bij de aanschaf van een nieuwe truck steeds vaker voor een schonere brandstof die minder CO2 uitstoot, maar ook minder fijnstof en stikstof. Waar vroeger diesel de standaard was zie je nu dat steeds meer bedrijven nadenken over hun ecologische footprint en kiezen voor duurzamer vervoer.

Duurzaam alternatief

Aardgas is een van 's werelds snelst groeiende energiebronnen en het is de schoonste fossiele brandstof. Het gas komt uit ondergrondse reservoirs van over de hele wereld en is in een grotere mate aanwezig dan olie, wat het een duurzaam alternatief maakt.

  • Compressed Natural Gas (CNG), oftewel gecomprimeerd aardgas, wordt al langer toegepast in het wegverkeer. Er zijn steeds meer auto- en truckfabrikanten die kiezen om voertuigen af-fabriek te leveren die standaard op CNG rijden.
     
  • Liquified Natural Gas (LNG) is de vloeibare variant van CNG. Het heeft dezelfde eigenschappen als CNG maar het volume van LNG is ongeveer 600 maal kleiner dan dat van CNG bij normale temperatuur en druk. Daarom wordt LNG voornamelijk toegepast in de scheepvaart en het wegtransport over lange afstanden.

Biogas

Naast deze twee soorten gas bestaan er ook twee bio-varianten op CNG en LNG: Bio-CNG en Bio-LNG. Bij deze twee vormen van brandstof wordt aardgas vervangen door groen gas. Groengas is een product dat ontstaat uit het opwekken van biogas dat op zijn beurt weer een combinatie is van kooldioxide- en methaangas. Het wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen als mest of gft. Biogas moet eerst een bewerking ondergaan voordat het gebruikt kan worden als transportbrandstof.

Vraag stijgt, waar kan je tanken?

Door de stijgende vraag naar CNG en LNG in de transportwereld kun je je afvragen of er wel genoeg plekken zijn om te tanken. Klik daarom hier voor een overzicht van alle locaties in Europa. 

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Groengas, Volvo Trucks, logistiek.nl, Koninklijke Rai Vereniging