Goederenexport stijgt met bijna 1 procent, wel minder uitvoer transportmiddelen

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
De export van goederen is in september met 0,7 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat met name meer chemische producten en landbouwgoederen werden uitgevoerd.

De export van aardolieproducten en transportmiddelen viel andermaal fors lager uit. Het volume van de import was in september 1 procent groter dan een jaar terug. De export van goederen maakt ongeveer driekwart uit van de totale export.

Minder sterke krimp Duitsland

Volgens de zogeheten Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de uitvoer in november minder ongunstig dan in september. Dat komt vooral door de minder sterke krimp van de Duitse industrie. Ook het vertrouwen van Duitse en Europese industriƫle ondernemers verbeterde opnieuw.

In de Exportradar wordt onder meer gekeken naar de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. Een verbetering van de omstandigheden betekent volgens het CBS niet per se een hogere groei van de export.

Door: ANP