Onderzoek: pakketbezorging bij afhaalpunt duurzamer dan thuis

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Een pakketje ophalen bij een afhaalpunt is beter voor het milieu dan het thuis laten bezorgen. Een logische conclusie, maar deze bewering is nu ook onderzocht  door TNO in opdracht van brancheorganisaties Thuiswinkel.org en Topsector Logistiek. Uit een simulatie blijkt dat wanneer 50 procent van de pakjes naar een afhaalpunt gaat, de bus van de bezorger 17 procent minder CO2 uitstoot dan wanneer alle pakjes thuis bezorgd worden. Dit meldt de NOS.

Voor de coronacrisis werd ongeveer 13 procent van alle pakketten bezorgd bij een afhaalpunt. "Het gebruik van afhaalpunten groeide, maar slechts langzaam", legt Margreeth Pape van Thuiswinkel.org uit. "Als dit fors omhoog gaat, bijvoorbeeld naar 50 procent, dan kun je een rit echt efficiënter maken. Een busje hoeft dan niet alleen minder rond te rijden, er kunnen ook meer pakjes mee."

Daling

Ondanks de groei van het aantal afhaalpunten is door corona het gebruik van deze afhaalpunten gedaald van 13 naar ongeveer 6 procent. "We hebben niet onderzocht waarom mensen meer thuis laten bezorgen", zegt Pape. "Maar waarschijnlijk is dat omdat mensen dat nu veiliger vinden en ook meer thuis zijn.

Grote steden

De brancheorganisatie vindt dat het aan consumenten zelf is om te kiezen tussen bezorging thuis of bij een afhaalpunt. "Maar vooral de grote steden in Nederland zijn niet echt ingericht om huis-aan-huis te bezorgen. En bij de groei van e-commerce kunnen pakketpunten dan wel een oplossing bieden naar de toekomst toe", aldus Pape. 

Door: Nationale Transportgids