Noord-Holland komt met coronadashboard voor drukke plekken in het verkeer

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
De (basis)scholen zijn op 17 augustus weer gestart in regio Noord. Dat betekent dat het op bepaalde plekken voor voetgangers en fietsers weer drukker wordt bij de verkeerslichten. De provincie Noord-Holland heeft daarom een coronadashboard ontwikkeld. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

In het dashboard staat informatie over de gemiddelde wachttijd bij een provinciaal verkeerslicht en een ‘druktemeter’ die aangeeft waar grote groepen fietsers oversteken op een kruispunt met verkeerslichten. Zo is het mogelijk om goed voorbereid op reis te gaan en drukke plekken te vermijden.

Goed voorbereid op reis

Om het coronavirus samen onder controle te houden is het advies om drukke plekken te vermijden. In het verkeer kan dat betekenen op een ander tijdstip te reizen of om over te steken bij een ander, rustiger kruispunt. Het coronadashboard geeft een algemeen beeld en is te vinden op de pagina Aanpassingen verkeer en vervoer.

Verkeerslichten vaker en langer op groen voor fietsers

Begin mei heeft de provincie Noord-Holland maatregelen genomen om op drukke kruispunten verkeerslichten langer en vaker op groen te zetten zodat het voor fietsers en voetgangers mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. De provincie onderzoekt op basis van verkeerscijfers, lokale kennis en meldingen van inwoners welke kruisingen mogelijk tot problemen kunnen leiden. Deze mogelijke risicokruispunten blijft de provincie monitoren en indien nodig worden aanvullende maatregelen getroffen. Het kan zijn dat het autoverkeer en het openbaar vervoer door deze maatregelen iets langer staan te wachten voor het verkeerslicht.

Druk kruispunt? Meld het

Is het toch niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden bij een verkeerslicht? Fietsers of voetgangers kunnen dit dan melden via het servicepunt van de provincie: 0800-0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl.

Door: Nationale Transportgids