Werkstress maakt Nederlandse chauffeurs minder veilig op de weg

Door Nationale Transportgids / Johanne Levinsky
3 min
Werkstress zorgt bij 93 procent van de Nederlandse beroepschauffeurs voor slechter rijgedrag. Ze ervaren hoge werkdruk en voelen zich opgejaagd om hun schema te halen. 62 procent zegt zelfs weleens te hard te rijden om op tijd te zijn. Om deze redenen heeft 58 procent van de chauffeurs weleens overwogen om hun baan op te zeggen. Dit meldt Geotab.

Ook ziet 70 procent van de chauffeurs stress als risico voor de verkeersveiligheid. En die veiligheid staat al onder druk. Veel chauffeurs noemen andere weggebruikers gevaarlijk, vooral door afleiding door smartphones (42 procent), slecht rijgedrag (38 procent) en te snel rijdende elektrische tweewielers (37 procent). Daar komt bij dat veel chauffeurs zich niet gesteund voelen. Bijna 60 procent praat niet makkelijk met hun werkgever over stress of psychische klachten. 37 procent zegt zelfs dat hun werkgever amper hulp biedt.

Baan opzeggen

Dat alles leidt tot frustratie. In Nederland overwoog 58 procent van de chauffeurs het afgelopen jaar om hun baan op te zeggen. In heel Europa ligt dat gemiddelde op 47 procent. En dat terwijl er al een tekort is van ruim 200.000 vrachtwagenchauffeurs in Europa. Volgens Geotab, dat het onderzoek liet uitvoeren, moeten werkgevers snel werk maken van betere ondersteuning. Dat voorkomt ongelukken én bespaart geld op schade en verzekeringen. Technologie kan daar goed bij helpen. Denk aan telematica en AI-systemen die rijgedrag volgen en stress signaleren. 61 procent van de Nederlandse chauffeurs van vrachtwagens en bestelwagens staat open voor technologie die helpt om veiliger te rijden.