Sport bh ook uitkomst bij het fietsen

Door Johanne Levinsky
8 min
Afhankelijk van welke tak van fietsen je beoefent, wordt fietsen beschouwd als een sport met relatief weinig impact. Dit geldt vooral voor de weg, maar als je gaat mountainbiken, veld- of gravel rijden kan het wat hobbeliger zijn. Het kan prettig zijn om wat extra steun te hebben. Een goede maximizer bh kan een wereld van verschil maken. Waar moet je rekening mee houden bij aankoop?

Impact niveaus

Bij het kiezen van een sportbeha moet je bepalen hoeveel impact de sport heeft waarvoor je hem gaat gebruiken. Hieronder volgt een korte uitleg van de impact niveaus en de soorten sporten die deze impact veroorzaken. Lage impact: dit zijn sporten met activiteiten die minimale fysieke beweging van het hele lichaam gebruiken (of in ieder geval langzamere beweging) en die op hun beurt minder stuiteren. Dit kan lijken op yoga, zwemmen, tai chi, wandelen, bergbeklimmen en roeien. Gemiddelde impact: Matige fysieke activiteiten zoals wandelen, fietsen en paardrijde. Deze omvatten iets meer of snellere beweging dan lage-impact sporten. Hoge impact: hoge -impact activiteiten zijn activiteiten die veel strenger zijn met veel snelle bewegingen, zoals hardlopen, dansen, tennis of gymnastiek.

Soorten bh’s en ondersteuning

Voor fietsen op de weg, dat weinig schokken met zich meebrengt, zal een beha met lage of gemiddelde impact of zelfs een compressiebeha comfortabeler zijn dan een beperkende beha met hoge impact. Voor mountainbiken kan de extra ondersteuning van een hoge-impact of hardloop-type sport bh welkom zijn.  Compressie: Dit type sport bh heeft geen aparte cups en wordt meestal over het hoofd getrokken. Ze zijn er met of zonder sluiting aan de achterkant en worden vaak gebruikt voor sporten met een lage tot gemiddelde impact of voor mensen met een kleinere buste. Ingekapselde: een ingekapselde sportbh wordt vaak gebruikt voor activiteiten met een hoge impact, omdat ze een goede ondersteuning bieden dankzij hun ingebouwde cups. Ze hebben meestal een sluiting aan de achterkant om een goede pasvorm te garanderen. Beugel: deze kunnen worden gebruikt in beha's die meer ondersteuning bieden, omdat deze cups kunnen creëren, de buste scheiden en definiëren, waardoor de bh ze op hun plaats kan houden. Zonder beugel: ook wel bekend als 'mono'-bh's omdat ze de buste niet scheiden. Deze sport bh's kunnen gemaakt zijn van dikkere en minder rekbare stof om het gebrek aan structuur in de vorm van de beha te compenseren. Je hebt ook nog een elomi bh met voorsluiting. Deze zijn makkelijk bij activiteiten waarbij je op je rug ligt, of als je zelf niet goed bij je rug kan of gewoon makkelijk je bh wilt kunnen openen.

Materialen

Een sportbh ondersteunt niet alleen de buste, maar moet zweet effectief van het lichaam afvoeren om schuren en afkoeling door overtollig vocht te voorkomen. Ze worden direct op de huid gedragen en zijn vaak gemaakt van materialen als polyester, nylon, spandex en merino. Katoen kan het beste worden vermeden omdat het vocht vasthoudt, wat bijdraagt aan schuren en een koud gevoel en zonder de mate van rek en compressie die nodig is om de buste effectief te ondersteunen. Dus, ga je binnenkort lekker op de e-bike? Let dan op het soort bh dat je gaat dragen. Het kan een enorm verschil maken!