Elektrische auto: de voordelen op een rij

Door Independer
8 min

1. De elektrische auto is beter voor het milieu

Voor veel automobilisten is dit de belangrijkste reden om over te stappen op elektrisch rijden: de voordelen voor ons milieu. Een elektrische auto heeft geen CO2-uitstoot. Daardoor is deze een stuk milieuvriendelijker dan een auto met verbrandingsmotor. Als je je auto oplaadt via zonnepanelen, scoor je dubbele punten op het gebied van duurzaamheid.

2. De elektrische auto rijdt goedkoper

Elektrisch rijden is ook fijn voor de portemonnee. Een volle tank kost in deze tijd een flinke hap geld. Dat heeft te maken met de hoge brandstofprijzen. Elektriciteit is goedkoper. Zeker als je voor je eigen stroom zorgt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Elektrisch laden kan soms wel de helft goedkoper uitpakken dan een tankbeurt met diesel, benzine of LPG. Naast de brandstofkosten zijn ook de onderhoudskosten van een elektrische auto een stuk lager. Elektrische auto’s hebben geen verbrandingsmotor en versnellingsbak en dat zijn vaak de grootste kostenposten bij de garage.

3. De elektrische auto heeft fiscale voordelen

Nog meer financieel voordeel haal je bij de fiscus. De bijtelling van een elektrische auto is 4%, tegenover 22% bij een benzine- of dieselauto. Daarnaast hoef je geen motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting (BPM) te betalen. Dat levert een leuk voordeel op. Of maak het nog beter en vraag subsidie aan op de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto.

4. De elektrische auto rijdt stiller

Elektrische auto’s zoeven geruisloos door het straatbeeld. Alle elektrische auto’s zijn automaten. Dat rijdt over het algemeen een stuk rustiger dan schakelauto’s. Ook maken elektrische auto’s veel minder geluid dan auto’s met een verbrandingsmotor. Binnen in de auto levert dat veel rust op. Daarbuiten ook. Maar dat kan tegelijk een nadeel opleveren voor voetgangers en fietsers. In het verkeer hoor je een elektrische auto nauwelijks aankomen.

Overtuigd na al die voordelen op een rij? Dan kun je op zoek naar de auto die bij jou past. Ga je voor een volledig elektrische auto, een plug-in hybride of een hybride auto? En de autoverzekering die bij jou en je auto past. 

Je kunt diverse autoverzekeringen voor elektrische auto’s vergelijken. Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer: “Een elektrische auto heeft een vrij prijzige accu. De autoverzekeringen voor elektrische auto’s zijn daarop aangepast”. Bekijk de verschillende dekkingsmogelijkheden op de site van Independer. Je kunt kiezen uit WA, WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco (Allrisk). De keuze voor de dekking is afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto. Bereken je premie nu online.