Transportbedrijf optimaliseren in 2023? Zo doe je dat!

Door Webfleet
8 min

Het beheren van een transportbedrijf is niet altijd makkelijk. Je moet als ondernemer namelijk een hoop ballen hoog houden om ervoor te zorgen dat alles goed blijft verlopen. Het kan dan ook moeilijk zijn om het overzicht te houden. Toch is het belangrijk om de touwtjes goed in handen te handen. Het kan namelijk vervelende gevolgen hebben als er dingen mis gaan. Dit zorgt voor ontevreden klanten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die kunt doen om meer inzicht te krijgen in jouw transportbedrijf. In deze blog zetten we een aantal tips op een rijtje.

Gebruik een voertuigvolgsysteem

Met veel chauffeurs in dienst, kan het een hele opgave zijn om bij te houden waar iedereen zich bevindt. Vroeger ging dit allemaal handmatig en moesten chauffeurs steeds hun locatie doorgeven. Goede communicatie was dan ook essentieel, maar dit koste helaas veel tijd en moeite. Daarnaast zorgt deze manier van communiceren ervoor dat er gemakkelijk complicaties optraden. Het overzicht was namelijk moeilijk bij te houden, waardoor er niet heel efficiënt gewerkt kon worden. Gelukkig kan dat tegenwoordig allemaal wat makkelijker.

Door middel van voertuigvolgsystemen kun je gemakkelijk alle chauffeurs volgen en betere instructies geven. Dit zorgt voor een stuk meer overzicht en bespaart daarmee ook nog eens een hoop tijd.

Investeer in goede fleet management

Investeren in een goed fleet management systeem kan je een hoop tijd en geld besparen. Je doet er dan ook goed aan om een te kijken wat een bedrijf als Webfleet voor jouw bedrijf kan betekenen. Het kan zeker lonen om een fleetmanagement software aan te schaffen. Dit brengt de volgende voordelen met zich mee:

             Efficiëntie. Door het gebruik van een fleetmanagement systeem kun je beter reageren op vertragingen en andere complicaties. Dit maakt het werkproces een stuk efficiënter.

             Productiviteit. Door het systeem kun je actuele verkeerssituaties in de gaten houden en hier meteen op anticiperen.

             Veiligheid. Of het nou gaat om algeheel rijgedrag of het hebben van genoeg rustmomenten. Met een fleetmanagement systeem kun je bestuurders coaches veilig te rijden.

             Kosten. De efficiëntie zorgt ervoor dat er minder kilometers gereden hoeven te worden. Dit bespaart een hoop brandstofkosten.

             Communicatie. Het systeem maakt het erg gemakkelijk om met chauffeurs te communiceren.

Maak duidelijke afspraken met je chauffeurs

Tot slot is het ook belangrijk om goede afspraken te maken met je chauffeurs en te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Je kan het transport namelijk alleen goed laten verlopen wanneer iedereen meewerkt, anders wordt het chaotisch. Leg daarom van tevoren duidelijk regels af met betrekking tot snelheid, rijtijden, bekeuringen, rustmomenten enzovoorts. Zo weten je chauffeurs ook waar ze aan toe zijn en hoeven hier geen onduidelijkheden over te ontstaan.