Overheden Randstad gaan door met ontwikkeling R-net

Door Redactie Nationale Transportgids
6 min
De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, de gemeente Almere, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam blijven samenwerken aan de ontwikkeling van R-net, kort voor: Randstad-netwerk. Dit meldt de provincie Noord-Holland.
R-net biedt reizigers aantrekkelijk openbaar vervoer als alternatief voor autoreizen op afstanden van 10 tot 30 kilometer. Zo draagt R-net bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Randstad. 
 
Gedeputeerde Jeroen Olthof: "Het is ons doel dit netwerk van hoogwaardige openbaar vervoer verbindingen verder uit te breiden. Zodat meer reizigers, steeds vaker, een groter deel van hun reis het openbaar vervoer gebruiken."
 

De reisbehoefte groeit

 
Economische groei, een groeiende bevolking en een trek naar de stad zorgen voor toenemende drukte in het drukste deel van Nederland: de Randstad. De hoogwaardige R-net verbindingen spelen een belangrijke rol in het bereikbaar houden van de Randstad. Er zijn op dit moment meer dan 90 rood-grijze bus-, trein-, metro- en tramverbindingen die kernen met elkaar verbinden. Tot en met 2028 zal het netwerk onder de merknaam R-net verder groeien. 
 

Betere aansluitingen en overstapmogelijkheden 

 
R-net rijdt frequent over snelle, doorgaande routes, stopt in de regel minder vaak en is aantrekkelijk. Dit levert rijtijdwinst op, verkleint de kans op vertraging, leidt tot grotere betrouwbaarheid en meer reiscomfort. De komende jaren wordt gewerkt aan betere aansluitingen van R-net op vervoerknooppunten, een verdere optimalisatie van overstapmogelijkheden en transport van en naar R-nethaltes. 
 

Reizen met de zekerheid van R-net 

 
Een reis met R-net voldoet aan vijf zekerheden: betrouwbaar, frequent, snel, toegankelijk en aantrekkelijk. Overstappen gaat makkelijk en snel op de knooppunten waar R-net samenkomt met andere vormen van vervoer. De bussen, trams, metro’s en treinen van R-net zijn herkenbaar aan de rood-grijze kleuren en het R-net logo. In dit filmpje stelt R-net zich voor.
 

Samenwerken aan bereikbaarheid

 
R-net is een initiatief van de samenwerkende provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, de gemeente Almere, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam. Verschillende vervoerders rijden met het kwaliteitsmerk R-net. Voor het aanpassen van infrastructuur en haltes werken de initiatiefnemers samen met gemeenten. 

Door: Nationale Transportgids