MerwedeLingenlijn krijgt vanaf 2027 nieuwe treinen

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
2 min
De MerwedeLingenlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen krijgt vanaf 2027 nieuwe treinen. Dat meldt treinenweb.nl. Het type trein is hetzelfde als de SNG (zie foto) van NS, de CAF Civity.

Frederik Zevenbergen van de Provincie Zuid-Holland is blij met deze nieuwe aanwinst: ‘’Dit is een mooie stap voor het ov in de regio. Reizigers gaan veel plezier hebben van de uitstootvrije bussen en de beter toegankelijke nieuwe treinen met meer capaciteit voor zowel passagiers als fietsen.’’

Noodzakelijk

De aanschaf van de nieuwe treinen is noodzakelijk. In de toekomst wordt op dit traject van het ERTMS veiligheidssysteem gebruikgemaakt en inbouw in de huidige treinen zou te duur zijn. Daarnaast ontbreken er ook toiletten in de huidige treinen. Als laatste komen er ook ruimtes voor fietsen.

Het vervoersbedrijf Qbuzz investeert samen met de Provincie Zuid-Holland in de nieuwe treinstellen. De provincie draagt zo’n 12 miljoen euro bij aan de vervroegde afschrijving van de huidige treinen. Voor de nieuwe treinen hebben de Provinciale Staten zo’n 13,8 miljoen vrijgemaakt. 

Beeld: Tijn Jansen, HetDerdeSpoor