Oude tram keert terug op Haagse rails

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
2 min
De PCC-tram keert ter gelegenheid van het 75 jarige bestaan van de trams terug op Haagse rails. Dat meldt treinreiziger.nl. De trams worden dan ingezet op 11 van Den Haag HS naar Scheveningen. En het leukste; reizigers kunnen gratis mee. De trams moeten op een ‘zomerse zaterdag’ gaan rijden, de tijd en datum is dus nog niet bekend. 

De Presidents’ Conference Committee tram is een oude trein, geïntroduceerd in de jaren dertig. In Den haag kwamen ze pas in 1949 in dienst en hebben hun rondje gereden tot 1993. Sindsdien zijn een paar opgenomen in het Haagse Openbaar Vervoer Museum. In 1999 werden ze nog één keer ingezet, omdat er een zodanige krapte was in de dienstregeling. Ze worden ‘iconisch’ genoemd vanwege hun lange diensttijd.

Het Haagse Openbaar Vervoer Museum, dat het initiatief neemt in samenwerking met HTM, heeft ook interesse in Belgische PCC trams. Dit wordt echter een beste klus, want de trams moeten dan vanuit België op diepladers naar Den Haag gebracht worden. Dat kost duizenden euro’s per rit. Inmiddels is er een fondsenwervingscampagne opgestart.

Belgische trams of niet, dit is een unieke kans voor liefhebbers en reizigers om een oude tram te zijn rijden van en naar het Scheveningse strand. 

Beeld: Voogd075