ProRail introduceert het Nieuwe Generatie Sein

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Ruim tienduizend seinen langs het Nederlandse spoor zijn al decennialang van dezelfde soort. Spoorwegbeheerder ProRail heeft een nieuw sein geïntroduceerd: het Nieuwe Generatie Sein. De eerste zes nieuwe seinen bevinden zich naast de sporen bij Meteren, tussen Geldermalsen en Zaltbommel. Dat meldt ProRail.

Het nieuwe sein is beschikbaar als paal-, portaal- en dwergsein. Dit sein neemt minder ruimte in, is beter zichtbaar en is betrouwbaarder dan de huidige seinen. ProRail werkt sinds 2018 aan de ontwikkeling van het Nieuwe Generatie Sein. Dit in nauw overleg met onder andere vervoerders. De seinen zijn getest met machinisten om het ontwerp verder te verbeteren.

Honderden nieuwe seinen

De eerste zes nieuwe seinen zijn geplaatst op de A2-corridor in Meteren. ProRail verzamelt gedurende drie maanden zoveel mogelijk reacties van rijdend personeel. Verlopen de proeven in Meteren goed, dan worden seinen die aan vervanging toe zijn voortaan verruild voor het Nieuwe Generatie Sein. ProRail verwacht tot 2024 honderden nieuwe seinen op te hangen door heel Nederland.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres