Meerderheid FNV-leden bij NS stemt in met nieuwe cao bij het bedrijf

Door Johanne Levinsky
3 min
Een grote meerderheid van de FNV-leden bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft ingestemd met de nieuwe cao bij het bedrijf. Vakbonden en het vervoersbedrijf kwamen pas na dagen van stakingen tot een principeakkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Werkonderbrekingen zijn nu definitief van de baan, zegt FNV.

Van de geraadpleegde leden bij FNV stemde 81 procent voor en 18 procent tegen. 1 procent onthield zich van stemming.

Stakingen

Door de stakingen kwam het treinverkeer op bepaalde dagen in vrijwel heel Nederland stil te liggen. NS zegde op 11 september na zes dagen van stakingen onder andere een structurele loonsverhoging toe van gemiddeld 9,25 procent en uitkeringen van twee keer 1000 euro. Ook kwam er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie.

Leden hebben het laatste woord

Onderhandelaars van de vakbonden FNV, CNV en VVMC konden zich vinden in dat verbeterde cao-bod, maar leden hebben het laatste woord. Bij FNV en CNV konden leden tot middernacht stemmen. Bij VVMC ging de raadpleging nog tot dinsdagochtend door.

Hoge werkdruk

Een groot pijnpunt bij conducteurs, machinisten en ander personeel is de hoge werkdruk. FNV schrijft aan de achterban te beseffen dat het cao-akkoord de werkdruk niet direct zal verlichten. "Wel is een goede cao essentieel om de nu al 2200 vacatures ingevuld te krijgen en te houden."

Door: ANP