Streekvervoer volgt staking NS, stakingen op meerdere dagen

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
De FNV kondigde gisteren aan dat ook regionale vervoerders van bussen en treinen binnenkort gaan staken. Tussen 6 en 16 september vinden er een reeks stakingen plaats voor een beter cao. Sommige private vervoerders met een ander cao vallen niet onder de staking. Dit meldt het AD.  

Hoge werkdruk tegen karige beloning  

Streekvervoerders in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Met een slinkende groep chauffeurs moeten ze in een steeds kortere tijd steeds meer mensen vervoeren. Ondanks de stijgende werkdruk in deze cruciale sector weigerden werkgevers om loonafspraken te maken die op peil zijn met de inflatie. De NS bood een loonstijging van 8 procent aan over tweeënhalf jaar. 

Toch is de inflatie al maanden boven de 10 procent, met in augustus een recordhoogte van 13,7 procent. Economen verwachten dat het nog erg lang gaat duren voordat de inflatie wordt beteugeld. Hierdoor gaan chauffeurs er met dit aanbod maandelijks qua koopkracht op achteruit ondanks hun zeer benodigde verdiensten.

Minder ritten 

Naast oplopende werkdruk en slechte beloningen zien steeds meer provinciale trein- en buslijnen een erosie in het aantal ritten. Zo’n 30% van de provinciale lijnen zijn wegvallen sinds het aantreden van het nieuwe kabinet. Dit heeft gevolgen voor passagiers die afhankelijk zijn van de het OV en stimuleert de krimp in afgelegen gebieden.

Tussen 6 en 9 september vinden er regionale stakingen van streekvervoerders plaats op verschillende plekken in Nederland. Op 16 september volgt een landelijke staking van het streekvervoer.

Door: Nationale Transportgids