ProRail neemt maatregelen om personeelstekort verkeersleiding tegen te gaan

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
ProRail gaat onderzoeken of het mogelijk is om het werk op haar verkeersleidingsposten efficiënter in te delen. De organisatie wil hiermee het personeelstekort dat er is sneller wegwerken. Als dat lukt hoopt de spoorwegbeheerder dat het een schakel is in de oplossing van het personeelstekort waar het mee kampt. Dit meldt ProRail in een persbericht. 

Al geruime tijd heeft ProRail te maken met personeelstekort. Als gevolg daarvan vraagt het bedrijf al lange tijd veel inzet en flexibiliteit van medewerkers. Er is niet altijd ruimte voor pauzes, verlof, vakmanschap en projecten voor de toekomst van verkeersleiding, en dat vindt de spoorwegbeheerder geen houdbare situatie. In de afgelopen paar maanden zijn de eerste paar stappen gezet en zijn de opleidingsbudgetten vergroot, is de opleiding verkort en stromen de klassen vol. Tot halverwege dit jaar is de opleiding tot treindienstleider gevuld.

Efficiënter werken

Toch lijkt het erop dat het tekort op de verkeersleidingsposten tot zeker na de zomer van 2023 zal aanhouden. Extern onderzoeksbureau Boston Consultancy Group (BCG) concludeert dat ProRail de juiste maatregelen neemt, en nog aanvullend kan onderzoeken of er manieren zijn om het werk op de posten efficiënter in te richten. ProRail wil nu kijken of het anders inrichten van de werkzaamheden in deze situatie helpt.

Elke post zal zelf een onderzoek uitvoeren naar het efficiënter invullen van de werkzaamheden. Iedereen die nu op een verkeersleidingpost werkt, behoudt zijn of haar baan. Ook als er meer ruimte is gecreëerd dan nodig is, worden geen mensen ontslagen. ProRail benadrukt dat het niet om een bezuinigingssituatie gaat. Maar door de pakketten efficiënter in te delen, is er meer ruimte voor het ontwikkelen van vakmanschap, extra oefenen, simulaties uitvoeren en bijspringen tijdens piekmomenten.

Door: Nationale Transportgids