Jarenlange verbouwing Amsterdam Centraal

Door Richard Heeres
2 min
Een grootscheepse verbouwing van Amsterdam Centraal moet ervoor zorgen dat in de toekomst meer treinen van en naar dit station kunnen rijden en dat reizigers meer ruimte krijgen. De komende zeven jaar gaat spoorwegbeheerder ProRail hard aan het werk op en rondom Amsterdam Centraal. Dat meldt NS.

Onder andere de westelijke reizigerstunnel wordt opgeknapt. ProRail deelt het werk op in fases. Aannemer BAM gaat werk- en opslagruimte inrichten. Vanaf medio mei sluiten daardoor enkele winkels in de westelijke reizigerstunnel. Vanaf 11 december 2023 start de volgende fase. Dan gaan de centrumzijde van de westelijke reizigerstunnel en de opgangen naar de sporen 1 en 2 dicht tot medio 2024. De sporen 4 tot en met 15 blijven wel bereikbaar vanaf de IJ-zijde.

Complexe operatie

De werkzaamheden op en nabij Amsterdam Centraal zijn omvangrijk. Het gaat om een complexe operatie, terwijl de treinen blijven rijden en het station open blijft. De verwachting is dat het aantal treinreizigers op station Amsterdam Centraal stijgt van 200.000 naar 275.000 per dag in 2030.