ProRail pakt lichthinder bij opstelterrein in Haren aan

Door Richard Heeres
2 min
In 2020 werd het opstelterrein bij station Groningen verplaatst naar De Vork in Haren. Omwonenden van deze parkeerplaats voor treinen gaven aan hinder te ondervinden van de verlichting. De afgelopen weken is de verlichting aangepast. Dat meldt ProRail.

Om de lichthinder te verhelpen zijn kappen op de lampen geklemd. In totaal monteerde ProRail ruim 140 kappen in twee verschillende maten. Deze kappen zitten stevig vast, zijn vanaf de grond redelijk onzichtbaar en doen hun werk goed. Daardoor is het licht niet langer vanaf de zijkant zichtbaar.

Gloed verleden tijd

Behalve door lichtmasten wordt het opstelterrein verlicht door lijnverlichting (buisvormige lampen aan spankabels). Deze buizen gloeien op. Ook dat zorgde voor lichthinder. Op deze buisvormige lampen zijn circa 360 stickers geplakt die licht blokkeren. Deze stickers werken hetzelfde als de lampenkappen op de lichtmasten. Ze zorgen ervoor dat het licht alleen aan de onderkant van de lamp kan schijnen. Daardoor is de gloed boven het opstelterrein verleden tijd.