Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Door Johanne Levinsky
2 min
Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

Sinds 2008 verhuurt NS de ov-fiets. De toenmalige vijftigduizend abonnementhouders maakten in totaal 450.000 ritten. Sindsdien is het aantal gebruikers gegroeid naar ruim 900.000 en maken reizigers samen ruim vijf miljoen fietsritten per jaar.

22.000 fietsen

Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station. Na de treinreis nemen velen een ov-fiets om het laatste deel tot hun bestemming af te leggen. NS biedt momenteel 22.000 fietsen aan op bijna driehonderd locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R-terreinen. 

Groningen en Arnhem

NS startte onlangs een proef met de ov-e-bike op station Driebergen-Zeist. Sinds afgelopen week kunnen reizigers deze fiets ook uitproberen op station Arnhem. Sinds woensdag 30 november 2022 staan de ov-e-bikes ook in Groningen. De proef met de ov-e-bike duurt een jaar.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres