Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

Door Johanne Levinsky
3 min

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

Door het gebruik van slimme, dimbare ledverlichting wordt vijftig procent energie op verlichting op stations bespaard. Tl-verlichting moet om de twee jaar worden vervangen, ledverlichting gaat tien jaar mee. Behalve op energiekosten wordt dus flink bespaard op onderhoudskosten. Op de open perrons wordt de verlichting gedimd als er geen mensen zijn. Zo wordt op lichtmasten nog eens de helft bespaard.

Egale verlichting

ProRail heeft nauw samengewerkt met verschillende partijen om het station voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met de Oogvereniging, Koninklijke Visio en een panel van slechtzienden heeft de spoorwegbeheerder gewerkt om de zichtbaarheid voor slechtzienden te vergroten. Voor slechtzienden bleek het verschil tussen licht en donker soms verblindend te werken. Egale verlichting is de oplossing.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres