ProRail geeft spoorweggebouwtje station Groningen nieuwe bestemming

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Post Schijf’, het oude spoorweggebouwtje op het voormalig opstelterrein achter station Groningen krijgt een nieuwe bestemming. Door de verbouwing van station Groningen is er geen plek meer voor het historische gebouwtje dat tot voor kort nog gebruikt werd als onderkomen voor spoorpersoneel. ProRail schenkt het aan Museumspoorlijn STAR, die het gaat gebruiken als souvenirwinkel op het museumterrein in Stadskanaal. Dit meldt ProRail. 

Het gebouwtje stamt vermoedelijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Destijds was Groningen een depot waar stoomlocomotieven werden voorzien van water en kolen. Voor het keren van de locomotieven en om ze van spoor te laten wisselen lag er een draaischijf op het spooremplacement achter het station. ‘Post Schijf’ lag naast de draaischijf en komt vermoedelijk zo aan z’n naam. Het was een soort seinhuis waarvandaan de processen op het terrein werden gecoördineerd. In de latere jaren bleef het in gebruik als verblijf voor rangeerpersoneel dat treinen op het opstelterrein parkeerde. Vanaf juni dit jaar werd het opstelterrein opgebroken om ruimte te maken voor de bouwwerkzaamheden van project Groningen Spoorzone. En nu is het tijd om Post Schijf te verhuizen.

In orginele staat herstellen

Het verhuisspektakel begon vanmiddag met het hijsen van het dak. Daarna volgde de rest van het gebouwtje. De twee delen gaan komende nacht met speciaal transport naar het museumterrein in Stadskanaal, waar al een plek is vrijgemaakt om het neer te zetten. Vrijwilligers van de STAR brengen het de komende maanden terug in originele staat. Naar verwachting kunnen bezoekers volgend jaar Hemelvaart, op Nationale Stoomtreindag, het ook van binnen bewonderen. 

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail