NS aan de slag met verbeteringen stationsomgeving Nijmegen

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Het Rijk, provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en NS maken samen maximaal 116 miljoen euro vrij om station Nijmegen en omgeving om te vormen tot een aantrekkelijke plek waar reizen, wonen, werken, winkelen en recreƫren samenkomen. Dat staat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Dit meldt NS.

Het stationsgebied is hard toe aan vernieuwing om de ruim 40.000 treinreizigers en 30.000 busreizigers die hier nu dagelijks komen goed en soepel te kunnen laten reizen. En om de verwachte groei van het aantal reizigers op te vangen. De 2000 nieuwe huizen rond het station zijn bovendien broodnodig omdat Nijmegen in de landelijke top-3 staat van gebieden met woningnood.

Wonen, werken en reizen

Het is de bedoeling dat het Nijmeegse stationsgebied de komende jaren verandert in een knooppunt waar wonen, werken, reizen en winkelen samenkomen. Op het station zelf wordt het makkelijker om over te stappen tussen bus, trein en fiets. Het stationsgebouw wordt volledig gemoderniseerd en er komt een ruimere ondergrondse fietsenstalling met nieuwe fietsverbindingen. Uiterlijk in 2029 rijdt er elke tien minuten een trein van Nijmegen rechtstreeks naar Schiphol en verder.

Extra sporen

Daarnaast moet het ook een prettige en groenere plek worden. ProRail gaat in opdracht van het ministerie IenW vanaf 2023 aan de slag met de aanleg van extra sporen en de nieuwe stationsingang aan de westzijde. Om het groeiend aantal reizigers te kunnen opvangen moeten ook de perrontunnel en de trappen naar de stationshal worden aangepakt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS