ProRail sluit 'gevreesde' onbeveiligde overweg Santpoort-Zuid

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
De onbewaakte overweg aan de Van Dalenlaan in Santpoort-Zuid is sinds vandaag gesloten voor verkeer en voetgangers. Daarmee is een einde gekomen aan een proces van vele jaren, waarmee de spoorbeheerder de veiligheid van dit stuk spoor flink wilde verbeteren. De afgelopen jaren gebeurde er vele, soms dodelijke ongelukken bij de overweg in de Noord-Hollandse plaats. Dit meldt ProRail.

De overweg aan de Van Dalenlaan in Santpoort-Zuid lag in een flauwe bocht in de spoorweg. Daardoor was er maar weinig tijd om een aankomende trein op tijd op te merken.

“In de loop der jaren is deze overweg beveiligd met onder meer lichtsignalen een veerooster en hekken die onlangs nog voorzien zijn van elektromotoren. En sinds kort laten we treinen hier langzamer rijden”, zegt ProRail-regiodirecteur Harro Homan. “Maar het bleek niet genoeg om ernstige ongevallen te kunnen voorkomen. Zo vond er twee jaar geleden nog een dodelijk ongeval plaats. Daarnaast hebben we ook bijna-aanrijdingen gehad, waar we alleen van horen na melding van machinisten of bewoners”, aldus Homan. Half september is er nog een aanrijding voorkomen door bewoners.

Volgende stap zetten

ProRail wil ook de zuidelijke overweg in Santpoort-Zuid zo snel mogelijk opheffen en verwacht dat in het voorjaar 2021 te kunnen doen, als de bedrijfsverplaatsing van boerderij Sinneveld heeft plaatsgevonden. “Dat is de volgende stap”, zegt regiodirecteur Homan. “Het is belangrijk dat die ook dichtgaat zodat we de veiligheid op dit stuk spoor nog meer kunnen verbeteren. We werken samen met de gemeente Velsen om dat in 2021 te laten lukken.”

Veiligheid

De sluiting past in een aanpak van ProRail om in Nederland onbewaakte overwegen op te heffen en zo de veiligheid op en rond het spoor te verbeteren. In Nederland zijn honderden Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail opdracht gegeven om de 180 publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet, zo snel mogelijk op te heffen, voor het einde van 2023.

Door Nationale Transportgids
Beeld: ProRail