ProRail sluit ook tweede overweg in Hooghalen

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Spoorbeheerder ProRail heeft vorige week ook de tweede overweg bij het Drentse Hooghalen afgesloten voor het verkeer en een alternatieve weg aangelegd voor de boeren in de omgeving. De eerste sloot al aan het begin van de maand. Dit meldt ProRail. 

De sluiting van de overwegen in Hooghalen was noodzakelijk na twee incidenten eerder dit jaar. In mei kwam er een machinist om bij een tragisch ongeval en in augustus volgde een melding van een bijna-aanrijding op een van deze overwegen. Door de incidenten zorgden gingen treinen langzamer rijden.

Stroomversnelling

De plannen voor deze sluitingen lagen al klaar na onderhandelingen met de NS, gemeente en boeren in de omgeving van het spoor. Door de incidenten raakten de gesprekken om tot akkoord te komen in een stroomversnelling. Grondeigenaren, gemeente Midden-Drenthe, Waterschap, Gasunie, Natuurmonumenten en aannemer Strukton-Molhoek-combinatie werkten mee aan deze stroomversnelling.

Meer overwegen dicht

Na meerdere ernstige ongelukken bij onbewaakte spoorwegovergangen wil ProRail, maar ook het kabinet en het spoorpersoneel snel af van alle onbeveiligde spoorwegovergangen in Nederland. In Nederland zijn er ongeveer 300 van dit soort overgangen, waarvan 180 openbaar toegankelijk. Daarvan zijn er inmiddels ruim 50 gesloten.

Door: Nationale Transportgids