Personeel Arriva draagt voortaan bodycams voor betere veiligheid

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Vanaf deze week draagt al het controlerend en handhavend personeel van Arriva standaard een bodycam. Dat geldt voor alle regio’s in Nederland waar het vervoersbedrijf actief is. Begin 2020 is de invoering gestart in regio Zuid (Brabant). Na de zomer volgden de overige gebieden, met als laatste nu regio Zuid-Holland Noord. Dit meldt Arriva.

Arriva heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, zowel voor haar medewerkers als voor haar reizigers. Diverse pilots en wetenschappelijk onderzoek door Sander Flight, wees voor Arriva uit dat een bodycam van toegevoegde waarde is. Het dragen van de bodycam heeft een preventieve en de-escalerende werking naar de reiziger toe. Het draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid en het voorkomen van mogelijke incidenten.

Een bodycam staat niet standaard aan. De beslissing om het apparaat aan te zetten neemt het controlerend en handhavend personeel zelf, als hij of zij bijvoorbeeld in een onveilige situatie in de bus of trein terecht komt. Voor het bewaren en bekijken van de bodycambeelden gelden strikte regels.

De ontbrekende schakel

Bodycams spelen in op de ontbrekende factor in het huidige cameratoezicht. Niet alle plekken in het openbaar vervoer zijn voorzien van camera’s. Denk aan de zogenaamde ‘blinde plekken’ op stations en aan de belemmering van zichtlijnen door obstakels of personen. De bodycams kunnen een belangrijke aanvullende rol spelen in de waarheidsvinding en de bewijslast bij incidenten.

Door: Nationale Transportgids