Gevaarlijke overweg in Hooghalen kan dicht door aanleg ontsluitingsweg

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Afgelopen maandag is spoorbeheerder ProRail gestart met de aanleg van een tijdelijke ontsluitingsweg bij Hooghalen, zodat boeren hun grond kunnen bereiken zonder gebruik te hoeven maken van één van de twee Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Hierdoor kan de eerste van deze twee NABO’s vandaag, donderdag 3 september, worden gesloten. Dit meldt SpoorPro.

De komende tijd zal gewerkt worden aan het doortrekken van de ontsluitingsweg zodat ook de tweede NABO kan worden gesloten. Eerder dit jaar, op 22 mei, kwam een 58-jarige machinist om het leven bij een botsing tussen een trein en een tractor met oplegger op één van de twee NABO’s. Vorige maand maakte een machinist een melding van een bijna-aanrijding op de andere overweg. Na dit incident werd de maximumsnelheid van het treinverkeer op dit stuk verlaagd naar 60 kilometer per uur.

Spoed

Vorige week bereikten ProRail, NS, de burgemeester van Hooghalen en een landeigenaar een akkoord over de tijdelijke ontsluitingsweg, en maandag is de aanleg met spoed van start gegaan, zodat vandaag de eerste overweg gesloten kan worden. Nadat de weg verder is doorgetrokken kan ook de tweede overweg dicht. Daarna zal er gewerkt worden aan de aanleg van een permanente, verharde weg, afwateringssloten en hekwerken.

Onbewaakte overwegen

Eind 2018 kondigde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan dat binnen vijf jaar – dus voor eind 2023 – alle 180 onbewaakte overwegen zijn opgeheven of beveiligd, met als uiteindelijk doel nul slachtoffers door ongevallen bij spoorovergangen.

Door: Nationale Transportgids