Dit weekend: Onderdelen Franse kerncentrale over Nederlands binnenwater

Door Redactie Nationale Transportgids
5 min
Komend weekend vaart er door Nederland over de Rijn, Waal en over Zeeuwse binnenwateren een schip met zes onderdelen van een voormalige kerncentrale van het Frans energiebedrijf EDF. De centrale is in 2020 uit bedrijf gegaan. EDF brengt de onderdelen voor verdere verwerking vanaf Fessenheim Frankrijk naar Studsvik Zweden. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) houdt toezicht op dit transport waarbij ook enkele onderdelen zitten die licht radioactief zijn. Dit meldt de ANVS.

Het transport is uitzonderlijk, omdat het over binnenwateren gaat. Normaal gaat radioactief materiaal over het spoor of de weg. Door de omvang van deze onderdelen is dit niet mogelijk. Het transport is de eerste in een reeks van drie.

Het transport bevat delen van voormalige stoomgeneratoren. Dit zijn warmtewisselaars die in een kerncentrale worden gebruikt om water om te zetten in stoom, waarmee de elektriciteit wordt opgewekt. De generatordelen die vervoerd worden, bevatten een vaste lichte radioactieve neerslag op de binnenwand. Eigenlijk net als dat bij gebruik van een waterkoker enige aanslag binnenin achterblijft.

Vervoer over water naar Zweden

De onderdelen zijn zo groot en zwaar dat deze niet over de weg, het spoor en niet over de binnenwateren door Frankrijk direct naar een Franse zeehaven vervoerd kunnen worden. Daarom gaat het transport via de Rijn door Frankrijk en Duitsland en dan verder via Nederlandse, Belgische en Franse binnenwateren naar Duinkerke. In de Franse haven van Duinkerke gaat het vervoer dan verder over zee naar Studsvik Zweden. Hier staat een fabriek van een dochteronderneming van EDF die gespecialiseerd is in het verwerken van materialen die radioactiviteit bevatten. De radioactieve stoffen en herbruikbare materialen worden gescheiden. In Frankrijk is hiervoor geen fabriek.

Nucleaire veiligheid

De ANVS is in Nederland verantwoordelijk voor het bewaken van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. Dit doen we door autorisaties (o.a. kennisgevingen of vergunningen) en het houden van toezicht op grond van de Kernenergiewet. Of het nu gaat om dit soort transporten, nucleaire installaties of stralingstoepassingen, zoals het gebruik van röntgenstraling bij een tandarts.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ANVS