Kans op brandstoftekorten door gebrek aan ontgassingsinstallaties

Door Nationale Transportgids / Johanne Levinsky
2 min
Vanaf 2026 kunnen tekorten aan benzine, brandstoffen en chemicaliën ontstaan door een verbod op de uitstoot van gevaarlijke restgassen. Binnenvaarttankers, cruciaal voor de brandstofvoorziening, raken hierdoor deels onbruikbaar. In Nederland is er momenteel slechts één locatie voor het ontgassen van schepen, namelijk in Moerdijk. Brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) waarschuwt dat er tussen de acht en tien installaties nodig zijn, waaronder in Amsterdam en de Rijnmond. Dit meldt het Parool.

Hoewel Amsterdam een sleutelrol speelt in de brandstofvoorziening, schiet de aanleg van ontgassingsinstallaties tekort. Drie bedrijven hebben interesse getoond, maar geen enkele installatie is gerealiseerd. Volgens de gemeente kan zij enkel faciliteren, niet exploiteren. Toch waarschuwt KBN dat deze passieve houding ernstige gevolgen kan hebben.

Illegaal ontgassen

Het totaalverbod op uitstoot in 2026 kan zonder voldoende installaties leiden tot transportproblemen. Schepen zullen dan mogelijk illegaal blijven ontgassen. En handhaving is lastig vanwege de capaciteitsproblemen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daarbij zijn de benodigde vergunningen ook nog eens duur en tijdrovend, plus adequate subsidies ontbreken.

Oproep tot actie

Volgens KBN en de vereniging van ontgassingsbedrijven is een netwerk van installaties essentieel. Ze pleiten voor investeringen en een actievere rol van overheid en havens om transport en prijzen van cruciale goederen te waarborgen. "Regeren is vooruitzien," stelt KBN.