Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

Door Richard Heeres
2 min
De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

De afgevangen CO2 wordt door Porthos door de Rotterdamse haven via een compressorstation getransporteerd naar een platform op circa twintig kilometer uit de kust. De CO2 wordt permanent vanaf de opvang opgeslagen in lege gasvelden op drie tot vier kilometer onder de Noordzeebodem. De CO2 zal straks vanuit het havengebied bij het compressorstation op de Maasvlakte komen. Vanaf daar loopt dan een leiding naar het platform op zee.

Ondergronds buizenstelsel

De komende tijd wordt ook op andere plekken in de Rotterdamse haven gewerkt aan de CO2-leiding. Dit ondergrondse buizenstelsel gaat de afgevangen CO2 van de bedrijven naar het compressorstation leiden. Daarbij worden meerdere waterwegen, spoorlijnen en wegen in het havengebied gekruist. Porthos, een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam, zal in 2026 in bedrijf zijn.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres