Kabinet schaft vier nieuwe fregatten aan voor marine

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
2 min
Het kabinet gaat vier nieuwe oorlogsschepen (fregatten) aanschaffen voor de marine. Dat laat RTL Nieuws weten op hun website. Het gaat om het grootste maritieme project ooit. 

De fregatten mogen wat kosten: eerder schreef Defensie in een brief rekening te houden met aanschafkosten voor de fregatten zelf van minimaal 2,5 miljard euro, en nog eens maximaal 2,5 miljard voor de bewapeningssystemen van de fregatten. De kosten kunnen zelfs tot 8 miljard oplopen.

De schepen kunnen een complete vloot beschermen tegen vijandelijke dreigingen vanuit zee en uit de lucht. De nieuwe fregatten krijgen naast veiligheidssystemen ook meerdere typen luchtdoelraketten.

Nederland heeft momenteel vier fregatten die rond de 20 jaar oud zijn. Ze werden vooral gebruikt voor NAVO-doeleinden, bijvoorbeeld anti-piraterijmissies.

De nieuwe schepen worden gebouwd door Nederlandse Damen. Naast schepen beslist het kabinet half maart ook over de aanschaf van onderzeeërs, waar twee buitenlandse bedrijven mee aan kunnen werken. De bouw van de onderzeeërs mag 4 miljard kosten.

Beeld: germannavyphotograph